For å grave en snøhule trenger du spade og et egnet sted å grave den. Et utmerket utgansgpunkt er en snøskavl som er fra to til fem meter høy og minst tre meter dyp. Det er lurt å tenke på å grave hulen før man har brukt opp for mange krefter. Det kan også være lurt å se etter egnede områder når man går på tur i vinterfjellet. Da vet man hvor man skal gå om behovet for nødly skulle melde seg.

En enkel snøhule passer for ca 5 personer. Er dere flere er det bedre å grave flere huler enn å lage en stor som skal gi plass til alle. Prøv å unngå å bli våte eller svette under gravingen, da er det fort gjort å bli kald senere.

Begynn med å stikke ut åpningen. Denne bør være omtrent 1,5 meter høy. Bredden på åpningen bør være på omtrent en halv meter per person som skal sitte i hulen. Grav ca en meter rett inn og grav en benk som har plass til at alle kan sitte på denne med bena ut mot åpningen og ryggen mot bakveggen av hulen. Selve hulen bør være så stor at alle kan ta med sekkene sine inn og bevege seg uten å måtte skrubbe langs kantene på hulen. Dette gjør klærne våte, og øker sjansen for å fryse. Lag en hylle dere kan legge bena på så får dere bena litt opp fra bakken. 

Prinsippet med "kuldegrop" i en snøhule er at inngangen ligger i bunnen av hulen,  mens gulvet inne og soveplassen ligger høyere. Taket i åpningen bør helst være lavere enn gulvet inne. Kald luft kommer inn i gropa, men kommer ikke videre inn i hula siden kald luft synker ned og varm stiger opp. Det vil være varmest helt oppe i taket, litt kjøligere på benkene, enda kaldere på gulvet, mens den kaldeste luften vil synke ned i gropen. Hvis noen skal ut og dere må åpne opp utgangen vil den varmen luften derfor holde seg i hulen.

Grav blokker av snøen mens dere holder på. Disse bruker dere til å tette inngangen når hulen er ferdig. Når inngangen er lukket helt igjen stikker dere en stav ut gjennom taket i hulen slik at dere er sikre på å få oksygen inn. Beveg på staven innimellom så sikrer dere at hullet ikke tetter seg.

Det viktigste når dere er kommet inn i hulen er å forsøke å holde varmen. Prøv så godt dere kan å ikke bli våte! Bytt gjerne til tørre klær om dere har med og legg sekken, en pose eller hva dere måtte ha som er helt eller delvis vanntett på benken føre dere setter dere. Ta av våte skistøvler og legg bena ned i sekken. Å dele kroppsvarme er en effektiv måte å holde varmen på. Ha gjerne flere føtter i samme sekk og sitt tett inntil hverandre.