BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten. 
Det er lurt å tenke på å grave en nødhule før dere har brukt opp for mye krefter. Det kan også være lurt å se etter egnede områder til snøhule når dere går på tur i vinterfjellet. Da vet dere hvor dere skal gå hvis dere skulle trenge å lage nødly.

SLIK GJØR DU

 1.  Finn et egnet sted å lage snøhule. En snøskavl som er 2-5 meter høy og minst 3 meter dyp er et bra utgangspunkt. 
 2. Begynn med å stikke ut åpningen.  Den bør være omtrent 1.5 meter høy. Bredden på åpningen bør være omtrent 0.5 meter per person som skal sitte i hulen (se illustrasjonen).
 3. Grav omtrent en meter rett inn og lag en benk som har plass til at alle kan sitte på den med bena ut mot åpningen og ryggen mot bakveggen av hulen.
 4. Selve hulen bør være så stor at alle kan ta med sekkene sine inn og bevege seg uten å skrape langs kantene på hulen. Det gjør klærne våte pg øker sjansen for å fryse. 
 5. Lag en hylle dere kan sette beina på sånn at dere får de litt opp fra bakken. 
 6. Grav blokker av snøen mens dere holder på. Disse skal dere bruke til å tette inngangen med når hulen er ferdig.
 7. Når inngangen er lukket helt igjen stikker dere en stav ut gjennom taket i hulen slik at dere får oksygen inn. Beveg på staven med jevne mellomrom sånn at ikke hullet tetter seg. 
 8. Det viktigste når dere har kommet inn i hulen er å holde varmen. Prøv så godt dere kan å ikke bli våte! Bytt gjerne til tørre klær om dere har med og legg sekken, en pose eller hva dere måtte ha som er helt eller delvis vanntett på benken før dere setter dere. 
 9. Ta av våte sko og legg beina ned i sekken. Å dele kroppsvarme er en effektiv måte å holde varmen på. Ha gjerne flere føtter i samme sekk og sitt inntil hverandre. 

 

NB: En enkel snøhule passer for omtrent 5 personer. Hvis dere er flere er det bedre å grave føere huler enn å lage en stor som skal gi plass til alle. Prøv å ikke bli våte og/eller svette under gravingen, da er det fort gjort å bli kalde senere! 

Kuldergrop

En kuldegrop skal hindre at det kommer ny, kald luft inn i snøhula. I en snøhule vil det være varmest helt oppe i taket, litt kjøligere på benkene og enda kaldere på gulvet, men den kaldeste luften vil synke ned i kuldegropen. Det er fordi varm luft stiger og kald luft synker.

En kuldegrop skal derfor "samle opp" den kalde luften. Det er vanlig å lage kuldegrop i inngangen til snøhula. Det beste er om taket i åpningen er lavere enn gulvet inne i hula. Da vil den kalde lufta stoppe i kuldegropa. 

Hvis noen skal ut og dere må åpne utgangen vil den varme luften inni i hula holde seg inne selv om dere må åpne opp litt. Snøhula på illustrasjonen er uten kuldegrop.

UTSTYR

 • Snøspade
 • Snøgavl