Alt du trenger for å lage ditt eget solur er en pinne, en åpen plass uten skygge og noe å merke bakken rundt pinnen med.

Stikk pinnen ned i bakken slik at den står rett. Lag en sirkel på bakken rundt pinnen. Pass på at pinnen en lang nok til at skygge alltid treffer et punkt på sirkelen rundt.

Når solen skinner på pinnen vil denne kaste skygge på ringen. Begynn gjerne klokken 12. Merk av stedet der pinnen kaster skygge på ringen. Gjør det samme for de andre klokkeslettene i løpet av en dag. Nå kan du lese av tiden ved å se hvor skyggen treffer.

For å kalibrere soluret ved hjelp av naturtegn måler du avstanden fra pinnen til skyggens ende i løpet av dagen. Der skyggen er kortest er klokken 12 fordi skyggen er kortest når solen står i sør og høyest på himmelen. Ved sommertid er skyggen kortest klokken 1. Husk at en vanlig analog klokke går to runder rundt på ett døgn, mens solen bare går en.

Solens posisjon på himmelen endrer seg mens jorden roterer rundt solen. Et solur som dette vil derfor over tid ikke vise riktig klokkeslett.

 

Utstyr


  • Pinne
  • Noe å merke bakken med