Dersom speidergruppa har et felles speiderlokale med mulighet til å oppbevare planter enten ute eller inne i potter, kan denne aktiviteten gjerne være et samarbeidsprosjekt på tvers av patruljene.

Finn et passende sted der dere kan lage speiderhagen. Dette kan enten være en liten jordflekk ute, i potter eller i blomsterkasser.

 

Blomsterløk

Å plante blomsterløk er et av de valgfrie kravene til oppdagermerket "Blomster" og er et passe ansvarsområde for oppdagerne å ha i hagen. Blomsterløk er veldig lett å sette og kan settes nesten hvor som helst: i blomsterbed, krukker eller i gressplenen. De har en innebygget "matpakke" med seg i løken som gjør at vårblomstrende løk med fordel kan plantes på høsten fordi blomsteranleggene inne i løken overlever vinteren på denne næringen. Løken må plantes i god tid før frosten kommer (september-november) slik at løken får dannet røtter.

Blomsterløk har en tommelfingerregel for settedybde: Sett løken dobbelt så dypt som den selv er høy.

Jorda du setter løken i må være helt løs og uten stein - litt sandholdig jord er aller best. Grav et plantehull og sett de store løkene i hullet med spissen opp. Små løk kan spres utover. Legg jorden tilbake og pakk godt.

Det er bare å plante flere løk sammen. Minimum 5-8 av samme sort i en klynge er å anbefale for at blomsterveksten skal se rik ut når den kommer opp på våren. Sett gjerne navn på klyngene slik at du vet hvilke som er plantet hvor.

I tiden rett etter planting må løkene vannes rikelig, slik at rotveksten blir stimulert. Vanningen kan stanses når høstregnet setter inn.

Dersom du planter løken i krukker inne er det ikke så nøye med tiden på året. Frosten vil ikke stanse den naturlige blomstringen, og prosessen vil gå mye fortere. Du bør likevel prøve å finne et kaldt, men lyst sted å oppbevare pottene, slik at blomstene varer lengst mulig. Fyll på med moderate mengder vann, mye nok til at blomstene kan vokse, men ikke for mye slik at de vokser i rekordfart og slenger seg ut av pottene.

 

Plante frø

Å plante blomsterfrø er et av de valgfrie kravene til både stifinnermerket og vandrermerket "Blomster", og i vandrermerket ligger også å plante urter som et valgfritt krav.

Tidspunktet for såing varierer fra plante til plante. Følg anvisning på frøpakkene for å finne riktig så- og blomstringstid.

Først må frøene plantes i små potter for at de kan slå rot og begynne å spire. Fyll plantekar eller små potter fullt opp med såjord. Trykk jorden lett ned og fyll på med vann slik at jorden blir fuktig. Overflødig vann helles av. Det er lettere å så store frø enn små, for de er lettere å se når du sår dem, men begge deler er fullt mulig å gjennomføre. Med små frø kan du ha 4-5 frø i en potte, og strø et tynt lag med jord eller sand over. Større frø bør ikke være mer enn 2-3 i en potte, og skal dekkes med 1-1,5 cm jord. Bruk en blyant eller fingeren din og stikk hull til de store frøene og dekk deretter til med jord. Gi jorden en lett dusj med sprayflaske og sett på plastlokk eller klar plast støttet opp med pinner. Sett pottene lyst, men ikke i direkte sollys, i 20-24oC. Merk pottene med plantenes navn og sådato for å holde oversikt.

Pass på å holde plantene fuktig underveis, men ved for mye vann vil frøene råtne. Bruk gjerne en sprayflaske og spray heller lite og ofte enn mye og sjeldent. Etter hvert som spirene vokser vil det være nødvendig å lufte. Gradvis øk luftingen, og til slutt kan plasten fjernes fullstendig. Når du ser 2-3 varige blader er pottene klare for ompotting (prikling).

Fyll ny, næringsrik jord i større potter og vann godt. Flytt plantene ved hjelp av en flat pinne, mens du er veldig forsiktig med røttene. Legg plantene i et passe stort hull i de nye pottene og trykk jorden rundt forsiktig ned. Planten skal stå like dypt som den gjorde i de små pottene. Sett den neste planten ved siden av den andre, så tett at bladene nesten rører hverandre. Temperaturen skal senkes til 17-18oC, men fortsatt med mye lys. Ved for høy temperatur vil plantene vokse for raskt og bli lange og slyngete.

Før plantene skal settes helt ut i vårsolen, må de herdes litt slik at de tilvennes gradvis både temperatur og sol. Sett plantene ut noen timer om dagen, først i skyggen og etterhvert i mer sol og halvskygge. Antall timer ute må også økes etterhvert.

Plant blomstene ut når faren for nattefrost er helt over. Lag passende hull som du gjorde med priklingen, sett i plantene og dekk til med jord. Sommerblomster trenger mye næring, så pass på å gjødsle etter hvert som de vokser seg store og sterke. Dersom dere skal ha hagen inne, er det bare å bruke store potter til dette. Men prøv å sette pottene i solrike omgivelser slik at de får vokse seg store.

Blomstene kan brukes som fin dekorasjon i speiderlokalene inne eller ute, og hvis dere dyrker urter kan disse brukes i matlaging. Om dere lager en middagsrett inne eller ute på bål er helt opp til dere, bare bruk fantasien og samarbeid om å finne en god rett å lage.

 

Solsikkestafett

I vandrermerket "Blomster" er det et valgfritt krav å ha en patruljekonkurranse om å dyrke frem den høyeste solsikken. Siden det skal være en konkurranse, kan det være en idé å la speiderne finne ut av hvordan de bør dyrke solsikkene på egenhånd. Be dem enten finne ut av det hjemme i samarbeid med foreldrene, eller ta en fellestur til det lokale hagesenteret og be dem stille litt spørsmål. Solsikkene må plantes i varm jord, og trenger god tid på å vokse seg store og fine. En måte å gi dem god nok tid på er å begynne solsikkestafetten ved halvårsslutt før sommeren med å besøke hagesenteret og kjøpe frø, og eventuelt å la alle plante dem i potter på speidermøtet, for så å la speiderne ta dem med hjem og dyrke dem over sommeren. I løpet av sommeren kan speiderne måle og ta bilder, og så ta de med igjen til høsten for en oppsummering og sammenlikning slik at vinneren kan kåres.

Litt tips: Solsikker blir aller best om man direktesår dem ute i temperert vårjord. OBS! Hvis man har problemer med snegler kan det være nødvendig å så frøene inne først. Snegler er veldig glad i solsikkeskudd. Det gjøres i så fall på samme måte som beskrevet over under "Plante frø". Dersom de sås inne, bør de stå inne i ca 3 ukers tid før de kan plantes ut i varm jord. Frøene skal sås 1 cm dypt og med en avstand på minst 50 cm. Solsikker liker solrike plasser med lite vind. De trenger ikke veldig mye gjødsel, men kan fint gjødsles ca hver annen uke. Plantene vil heller ikke ha det for vått, så la dem tørke litt mellom hver vanning. Det kan være lurt å støtte solsikkene med en blomsterpinne eller lignende i begynnelsen for at den skal vokse rett opp og bli stabil.

UTSTYR

 • Hage/stor potte/blomsterkasse til å lage hele hagen i
 • Blomsterløk
 • Frø
 • Såjord
 • Fruktbar jord
 • Gjødsel
 • Vann
 • Små potter/plantekar
 • Større potter
 • Blyant/pinne/finger til å lage frøhull
 • Sprayflaske med vann
 • Vannkanne
 • Blomsterpinner