Begynn med å grave et hull i bakken, ca 1/2-1 meter dypt. Husk å spare på torven så du kan legge den på igjen når dere tar ned karusellen. Jo dypere og smalere du graver, jo lettere er det å få karusellen til å stå støtt.

Fest midten av et kraftig tau godt rundt den ene enden av en lang, tykk, raie, slik at endene henger ned. Skal du lage en stor karusell med fire seter, trenger du fire tauender som henger ned fra toppen. Skal du lage en mindre karusell med to seter, trenger du to ender. Endene må være så lange at de rekker helt til bakken når du setter stokken opp.

Sett raien med tauet i hullet, og fyll rundt med jorden du gravde opp. For at raien skal stå stødig kan det være nødvendig å lage noen store treplugger som du banker ned rundt stokken med slegge.

Legg to raier parallelt med hverandre på hver sin side av midtstokken. Har du store raier og kan bygge en stor karusell, legger du to andre raier parallelt tvers over midten av de andre slik at de tilsammen lager et kryss rundt midtstokken. Ovenfra skal det se ut som dette #. Surr raiene sammen, tett inntil midtstokken, men ikke så tett at de sitter fast i denne, det er her karusellen snurrer rundt. Har du mindre raier og skal bygge en mindre karusell, bruker du to korte stokker på tvers i stedet for to raier. Det er lurt å stive av raiene ved å surre på en kort stokk på tvers i alle endene. 

Når krysset er ferdig surret løfter dere det opp fra bakken og fester tauendene godt til hver ende av krysset. Krysset skal henge så høyt at dere kan feste seter under uten at disse henger i bakken. Seter lager du ved å knyte enden av et kort tau midt på en liten stokk og feste andre enden av tauet i en av endene på krysset. Eldre speidere klarer å løfte bena opp fra bakken, så setene må bare henge så høyt at de yngre speiderne ikke har bena i bakken når de sitter på setene.

For å få karusellen til å snurre må noen dytte den rundt. Tauene vil snurre seg rundt midtstokken, og krysset vil bevege seg lenger og lenger opp ettersom tauene blir kortere. Når man slipper karusellen vil de snurrede tauene snurre seg opp og lage fart til de som sitter på.

For at karusellen skal være trygg å bruke er det viktig å sjekke at midtstokken står støtt, at tauene er godt festet i toppen og i krysset, og at surringene som holder krysset sammen er skikkelig gjort. Følg med mens dere bruker karusellen og rett opp hvis dere finner noen feil. Karusellen kan få stor fart, det kan derfor være lurt å bygge et lite gjerde rundt slik at ingen som ser på kommer for nærme og blir truffet av karusellen eller bena til de som sitter på.

UTSTYR

  • Raier
  • Sisal
  • Tau
  • Spade
  • Øks
  • Slegge
  • Sag