Det å tove ull er en fin aktivitet for både store og små!

Det er gøy å dra på tur med et sitteunderlag man har laget helt selv i sekken!

Ull kan kjøpes i mange ulike kvaliteter, men den som anbefales heter C1-ull. Den beste filt-ullen i Norge kommer fra spælsauen.

I ullen finnes det et fett som heter lanolin, og dette er en form for såpe. Derfor vil ubehandlet ull tove seg når du har på vann og gnir. Hvis du har behandlet, farget ull, må du tilføre såpe for å få den til å tove seg.

• Dere trenger ca 160 gram ull pr underlag.
  • Bruk ca 1 dl grønnsåpe til en liter vann. Vannet skal være godt håndvarmt, ca 40 - 45 grader.
  • Bruk gjerne en sprayflaske og spray på etter hvert lag. Ullen kryper mest på lengden. Ved å legge minst to kryssende lag med ull vil det krymper omtrent likt i begge retninger. (Ca 30 %). Dvs skal sitteunderlaget bli 40 cm x 30 cm, må dere starte med cirka 52 cm x 39 cm.
  • Det kan være lurt å bruke et plastbrett med bobleplast.
  • Legg fibrene i små stykker, dra ullen ut og legg alt i samme retning.
  • Når dere har lagt ett lag kan dere spraye lett og deretter legge et lag i motsatt retning.
  • Så kan dere ha på mere såpevann, klem vannet inn i ullen og begynn deretter å gni med sirkelbevegelser, gjerne med plast oppå også. Ta litt vann oppå plasten så glir det lettere.
  • Dere må ha minst 4 lag, helst 6.
  • Når alle lagene er gnidd sammen skyller og klemmer dere underlaget i en balje med grønnsåpevann. Tilslutt skyller dere i rent vann, klemmer ut så mye vann som mulig og ruller det inn i et håndkle til tørking.
  • Vil dere ha det enda mere tovet kan dere kjøre det i vaskemaskinen på 60 grader. Bruk vaskepose!

Utstyr

Kardet ull (eller ull og karder), baljer (en til hver speider, evnt kan to dele på), flytende grønnsåpe (uten fosfat), sprayflaske til såpevann, bobleplast, vaskebrett, saks, håndkle og tilgang til vask.

Håndklær til å tørke søl med.