Det å tove ull er en fin aktivitet for både store og små! Det er gøy å dra på tur med et sitteunderlag man har laget helt selv i sekken!

Ull kan kjøpes i mange ulike kvaliteter, men den som anbefales heter C1-ull. Den beste filt-ullen i Norge kommer fra spælsauen.

I ullen finnes det et fett som heter lanolin, og dette er en form for såpe. Derfor vil ubehandlet ull tove seg når du har på vann og gnir. Hvis du har behandlet, farget ull, må du tilføre såpe for å få den til å tove seg.

1. Gjør klart et brett eller et annet underlag med bobleplast, og vann til toving. Bruk ca 1 dl grønnsåpe til en liter vann. Vannet skal være godt håndvarmt, ca 40 - 45 grader. Ta vannet i en sprayflaske.
  2. Legg et lag med ull: dra det ut i tynne flak og legg dem med fibrene i samme retning. Ullen krymper mest på lengden. Ved å legge minst to kryssende lag med ull vil det krymper omtrent likt i begge retninger. (Ca 30 %). Dvs skal sitteunderlaget bli 40 cm x 30 cm, må dere starte med cirka 52 cm x 39 cm.
  3. Spray over laget med såpevann.
  4. Legg nye lag med ull, med fibrene i annenhver retning og spray med såpevann mellom. Dere bør ha minst 4 lag, gjerne 6.
  5. Ta på mer såpevann, og klem vannet inn i ullen. Vær sikker på at det er godt med vann gjennom hele. Det kan du sjekke ved å ta et lag med bobleplast over og klemme jevnt over. Da skal det tyte ut såpevann rundt der du presser. Sjekk gjerne under ullen også og vær sikker på at du ikke finner noen tørre plasser. Det er bedre med for mye vann enn for lite.
  6. Når du har nok vann, ha over bobleplasten og begynn å gni med sirkelbevegelser. Ta litt vann på plasten, så glir det lettere.
    • Hvis du vil sikre at du får pene kanter, kan du gni litt jevnt over hele først så du begynner toveprosessen. Ta så av plasten og begynn å brette inn kantene slik du ønsker dem. Ta plasten over igjen og fortsett å gni.
  7. Når alle lagene er gnidd godt sammen (prøv å løft litt i stoffet og se om de faller fra hverandre eller om det har blitt et helt stykke), behold plasten på og rull alt sammen til en pølse. Rull fram og tilbake som du ville kjevlet med kjevle omtrent 30 ganger.
  8. Åpne pølsen igjen og rull sammen motsatt vei, og rull frem og tilbake.
  9. Åpne pølsen igjen, snu underlaget og gjenta rullingen begge veier fra andre siden.
  10. Åpne pølsen for siste gang og ta av plasten. Skyll og klem underlaget i en balje med varmt grønnsåpevann for å tove det skikkelig en siste gang.
  11. Skyll det til slutt i rent vann, klem ut så mye vann du klarer og rull det inn i et håndkle til tørking.

Vil dere ha det enda mere tovet kan dere kjøre det i vaskemaskinen på 60 grader. Bruk vaskepose!

• Kardet ull (eller ull og karder), ca. 160 g til hvert sitteunderlag
  • Baljer (en til hver speider, evnt kan to dele på)
  • Flytende grønnsåpe (uten fosfat)
  • Sprayflaske til såpevann