Emner fra Speiderstigen som man jobber med på dette møtet:

  • Kjenner en stifinner navn og utseende på de vanligste fuglene, fiskene, ville dyrene, treslagene, blomstene og de spiselige vekstene i sitt nærområde. Tilsammen minst 24 ulike arter.
  •  Har en stifinner erfart å være med å sanke flere spiselige vekster i sitt lokalmiljø, kjenne navnet på disse og tilberede et måltid av disse.

 


 

Åpning
Speiderne stiller i hestesko, synger Fold deg ut. En speider ruller ut flagget. Ledere og speidere hilser flagget. En speider leser speiderloven.
Navneopprop og tema for dagen. Blomstertur, stormkjøkken

Utstyr: Flagg, speiderloven

 


 

Aktivitet 1
Tema: Speiderne lærer om blomster i naturen, får kopi av de mest vanlige blomstene i nærområdet også noen spiselige.

Utstyr: Kopi, oppslagsverk over blomster i nærområdet.

 


 

Aktivitet 2
Del speiderne i patruljer/grupper. Gå på tur i nærområdet. Bruk kopiene/oppslagsverket for å finne de vanlige blomstene, studer blomstene, (evt med lupe), se om du ser kronblad, støvbærere m.m. Hvis speideren ønsker å presse dem kan dere legge blomstene mellom sidene i avisen. Når de kommer tilbake legges de i press med en fjel over og noe tungt oppå. Dere kan også bruke kontaktpapir og legge over blomstene. På den måten kan dere lage et eget nærmiljøblomstleksikon til å ha i speiderlokalet. Dere kan også ta bilder av blomstene og legge det på nettsiden deres hvis dere har det.

Utstyr: Kopi, oppslagsverk over blomster i nærområdet. Små luper. Aviser. Papp og kontaktpapir.

 


 

Aktivitet 3
Lag løvetannte, granskuddte eller brenneslesuppe. Oppskrifter finner dere her. Det er fint å øve på oppsett av stormkjøkken.

Utstyr: Stormkjøkken, husk rødsprit eller gass.Hansker for plukking av brennesle. 
           Les oppskriftene og ta med det du måtte trenge.

 


 

Avslutning
Oppsummering av møtet.

Andakt:
Les 1. Mos 1,29: Og Gud sa: «Se, jeg gir dere alle planter som setter frø, alle som finnes på hele jorden, og alle trær som bærer frukt med frø i. Det skal dere ha å spise. 

Gud har skapt alt som vokser og gror. Alt her i naturen har vokst opp fra et lite frø. Mye av dette gir oss mat som vi kan spise. Da kan vi vokse og leve. Gud har gitt oss det og vi må ta vare på det og bruke det til beste for alle oss mennesker.

Speiderne synger, Fold deg sammen. En speider ruller sammen flagget.

Speiderbønnen