Speiderne møtes i nærheten av skogen for å sammen gå i fakkeltog til der dere skal være under møtet. 

ANDAKT

Før speiderne får utdelt faklene leser dere fra bibelen, Matteus 2, 1-9. Speiderne tenker seg at de er vismennene som skal finne Jesus. Kanskje kan dere også finne igjen noen stjernebilder dere har lært tidligere? Se gjerne for dere at en av stjernenen er Betlehemsstjernen.

Etter at speiderne har gått i fakkeltog og er vel fremme ved bålet/stallen/treet (eller alle delene), leser dere videre fra Matteus 2, 10-12. La speiderne tenke seg at de gir gaver til Jesus. De kan knele og sette fra seg faklene i en klynge.

AKTIVITET 1 - FAKKELTOG

Alle som vil får utdelt hver sin håndfakkel. De kan for eksempel kjøpes på Felleskjøpet, eller hos Svea fyrverkeri. Vi anbefaler å ringe Svea for å få hjelp til å skaffe faklene.

Fakkeltog gjør seg veldig godt på avstand og hvis det er mulig bør dere derfor la speiderne følge ulike løyper mot målet slik at de kan få oppleve både å være en del av et tog og å kunne se et tog gjennom skogen, over jordet eller på en annen måte, avhengig av de geografiske forholdene. Speiderne kan gå på ski eller til fots.

Målet er et stort bål, en stall (fra juleevangeliet) eller et juletre. Eller kanskje dere kan komme til alle tre delene? Treet kan være medbragt, eller dere kan finne et tre på rot som dere pynter med batterilys. For eksempel kan dere kjøpe lys fra Clas Ohlson.

AKTIVITET 2 - GRØT OG SANG

Etter at alle har satt fra seg faklene kan dere spise grøt. Er dere heldige har dere fått noen foreldre til å koke grøt. Ta den med i en gryte pakket i pledd, eller rett og slett i en kjøleboks. Kos dere med grøt og saft. Etterpå  kan dere synge noen leirbålssanger rundt bålet eller julesanger mens dere går rundt juletreet. Avslutt med speiderbønn før dere går tilbake.​

UTSTYR

  • Fakler
  • Fyrstikker
  • Det du trenger til bål (opptenning, ved, fyrstikker, vannbøtte/branslukningsapperat).
  • Det du trenger til juletre (for eksempel tre, pynt, stjerne, lys).
  • Det du trenger til krybbe (for eksempel kurv, dukke, fakkelbokser, esel).
  • Grøt, sukker, kanel, evnt smør og saft.
  • Speiderne kan selv ta med sitteunderlag, kopp, bolle og skje. Refleks og hodelykt.
  • Noen hodelykter eller lommelykter til oppryddingen.

Emner fra speiderstigen som man jobber med på dette møtet:

  • Kjenner en oppdager følgende bibelhistorie: Jul

Foto: Harald Undheim