Emner fra Speiderstigen som man jobber med på dette møtet:

 • Kan en stifinner speiderbønnen og Vår Far utenat.
 • Kan en stifinner speiderløftet og speidernes valgspråk utenat og kjenner innholdet i speiderloven.
 • Har en stifinner erfart å samarbeide om en oppgave og problemløsning med de andre i stifinnertroppen.
 • Kan en stifinner båtmannsknopp, knyte sine egne skolisser, flaggstikk, dobbelt halvstikk og tømmerstikk og kunne bruke dem i praksis.
 • Har en stifinner erfart gjennom lek og konkurranser både å tape og vinne, vente på tur og opptre rettferdig.
   

 

Obligatorisk krav:

 1. Kan knyte båtmannsknop, knyte sine egne skolisser (enkel overhåndsknop med dobbelt slippstikk), flaggstikk, dobbelt halvstikk og tømmerstikk
 2. Ha brukt knutene i praksis
 3. Vite når man skal bruke de forskjellige knutene og hvorfor

Valgfrie krav:
I tillegg må man velge to av disse kravene:

 • Deltatt i en knutestafett med disse knutene
 • Kunne knyte knutene med hendene på ryggen
 • Vite forskjell på flettet og slått tau
 • Vært med å leke knutemor
 • Lage en ting hvor du bruker knutene du har lært (knutetavle, dekorasjon hvor knutene er brukt, Sitteunderlag eller sittepute som er dekorert med knutene eller lignende)


Åpning:
Speiderne stiller i hestesko, synger "Fold deg ut". En speider ruller ut flagget.
Ledere og speidere hilser flagget. En speider leser speiderloven.
Navneopprop og tema for dagen. Knuter.

Utstyr: Flagg, speiderloven
 


 

Aktivitet 1:
Lær inn og øv på knutene.
Noen vil alltid være raskere enn andre. De kan få ekstra utfordringer ved å knyte på ryggen eller i blinde. To som er raske kan også knyte med en hånd hver.

Når alle er blitt ganske gode er det tid for:

Utstyr: Knutetau og plansjer

 


 

Aktivitet 2:
Knutestafett:
Lagene stiller seg på rekke. Nr 1 løper frem tar to tau og knyter sammen med båtmannsknopp. Løper tilbake, så er det neste mann sin tur. Vedkommende tar et tau og knyter fast i de to som allerede sitter sammen. Slik fortsetter det og det siste tauet knytes fast i det første slik at det dannes en ring. Hvis det ligger like mange tau foran hvert lag spiller det ikke noen rolle om lagene er litt forskjellige, de må uansett løpe og knyte like mange ganger.

Utstyr: Knutetau

 


 

Aktivitet 2:
Dobbelt halvstikk og tømmerstikk.
En vedkubbe eller stokk til hver speider/gruppe.
Fest den i den ene enden ved hjelp av tømmerstikk. Deretter skal den tjores til et tre med dobbelt halvstikk. Prøv også på dobbelt halvstikk om egen part.

Utstyr: Langt tau
 Aktivitet 3:
Snø er også en form for vann.
Forklar forskjellen på kram og tørr snø og at hvis sneen smelter og blir kram og deretter fryser igjen vil den bli hard og isete. Se om det finnes forskjellige typer snø i nærheten av der dere er. Den som er blitt tråkket på vil kanskje ha smeltet og frosset, mens den som ligger under buskene kanskje vil være tørr.

Avhengig av konsistensen på snøen kan dere forsøke å lage en snølykt. Det enkleste er å lage en med snøballer opp hverandre, men det forutsetter kram snø. Er snøen hard kan dere grave løs stykker og stable. Er snøen helt løs kan dere finne et fint sted hvor ingen har tråkket. Bruk lange armer til å samle snøen, og fei rundt slik at dere får en kake. Lag forsiktig noen hull i kaken og stikk lysene ned i. Bruk lysestumper eller telys. Lyset vil skinne gjennom snøen.

Se HER:  http://www.moseplassen.no/2014/01/diy-snolykter-pa-aller-enkleste-vis-ingen-snoball-i-sikte/

La lysene stå å brenne mens dere samler dere til andakt og avslutning.

Utstyr: Lysestumper eller telys, kanskje noen spader?
 Andakt:

Les Lukas 3,16
"Da tok Johannes til orde og sa til dem alle: «Jeg døper dere med vann. Men det kommer en som er sterkere enn jeg, og jeg er ikke verdig til å løse sandalremmen hans. Han skal døpe dere med Den hellige ånd og ild."


Barn, og alle andre, blir døpt med vann. Vannet i døpefonten helles over hodet tre ganger: I Faderens, Sønnens og Den hellige ånds navn. Det symboliserer gjenfødelse og et nytt liv som troende. Bibelen forteller at dåpen er Guds gave til oss. Dåpen er et synlig tegn på Guds kjærlighet og på at den døpte er en del av kirken. Gjennom dåpen handler Gud: Barnet får Guds frelse. Jesus døpte ikke, men han utfordret alle mennesker til å følge ham. De som fulgte ham fikk i oppdrag å gi dåpen videre til alle mennesker over hele verden og å lære dem om Guds gode vilje med menneskenes liv.

I bibelteksten som blir lest i dåpsliturgien, Matteus 28, 18 - 20 sier Jesus:
"Jeg har fått all makt i himmelen og på jorden. Gå derfor og gjør alle folkeslag til disipler: Døp dem til Faderens og Sønnens og Den hellige ånds navn og lær dem å holde alt det jeg har befalt dere. Og se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende."

Avlutt med speiderbønnen.