Orientering 2. møte finner dere HER.

Emner fra Speiderstigen som man jobber med på dette møtet:

• Kjenner en stifinner følgende bibelhistorie: Guds løfte til Abraham (1. Mosebok 12,1.3).
  • Har en stifinner erfart å samarbeide om en oppgave og problemløsning med de andre i sin stifinnertropp.
  • Kan en stifinner de vanligste karttegnene, vet hva høydekurver og målestokk på kartet betyr og kan orienterer et kart med et kompass.
  • Har en stifinner erfart å bruke kart aktivt som hjelpemiddel når man er på tur.

Merkekrav som tas på dette møtet:

Obligatoriske krav:

2. Finne målestokken på et kart og sammen regne ut hvor mye en cm på kartet blir i virkeligheten.

3. Stifinnerne skal kunne vise på et kart hvordan man ser forskjellen på en bratt stigning og en slakere stigning.

Valgfrie krav:

• Kunne de 8 himmelretningene (N,NØ,Ø,SØ,S,SV,V,NV)

Åpning
Speiderne stiller i hestesko, synger Fold deg ut. En speider ruller ut flagget.
Ledere og speidere hilser flagget. En speider leser speiderloven.
Navneopprop.

Utstyr:  flagg, speiderloven

Andakt
Guds løfte til Abraham (1. Mosebok 12,1.3).
Andaktsboka for oppdagere og stifinnere s 100.

Aktivitet 1
Karttegn
Del ut orienteringskart til stifinnerne. Helst et til hver, eventuelt 2 og 2 sammen.
Orienteringskart selges av de lokale orienteringsklubbene. På www.orientering.no kan dere finne deres klubb.

Gå igjennom de ulike tegnene på kartet og hva disse betyr.
Deretter ber dere stifinnenrne finne et bygning, en myr, en vann osv.
Dere kan også dele ut arket med forklaring av karttegn til speiderne og be dem finne flest mulig og hake av etter hvert som de finner de forskjellige karttegnene.

Utstyr: Kart(orienteringskart), karttegnoversikt

Aktivitet 2
Himmelretningene - lek
Alle speiderne samles, helst ute, eventuelt midt i rommet.
Forklar at Nord er den veien Nesen peker, Vest er mot Venstre, Øst mot hØyre og Sør mot Stumpen.
Nordøst er mellom nord og øst, sørøst er mellom sør og øst, nordvest er mellom nord og vest og sørvest er mellom sør og vest.
Lederen roper ut en himmelretning og alle skal løpe den veien. Først ganske sakte, etter hvert som speiderne blir sikrere kan man rope fortere.

Aktivitet 3
Målestokk
Ta frem kartet igjen. Forklar hva målestokk er. 1-10.000 betyr at 1 cm på kartet er 10.000 cm i virkeligheten. Omregnet betyr det at 1 cm på kartet er 100 meter i virkeligheten. Ta utgangspunkt i noe konkret på kartet, gjerne to steder speiderne kjenner til. Mål hvor langt det er, (f,eks fra parkeringen og opp til vannet), regn om til meter og la speiderne tenke ut om det kan være riktig.

La dem måle forskjellige steder og regn ut hvor mange meter det er mellom forskjellige punkter på kartet.

Utstyr: Kart og linjaler

Aktivitet 4
Repeter himmelretningene.
Bruk denne aktiviteten: Himmelretningene

Utsyr: Et ruteark og en penn/blyant pr speider. Oppgavearket.

Aktivitet 5
Høydekurver
Ta en halv stor kålrot som du har delt slik at den helst blir litt skjev. Den skal loigne på et fjell. Skjær den opp i skiver i samme retning som du delte kåltoten.
Kålroten er altså fjellet og når du skjærer den i skiver gir det et bilde av kvotene. Du kan selvfølgelig bare tegne rundt også. På denne måten ser speiderne at der det er bratt vil kuttene ligge tett (sett rett ovenfra), mens der det er slakere vil det være større avstand mellom kuttene. Dette blir best synlig om du får til et skjevt "fjell" som ikke gir jevne kutt.

La speiderne lete på kartet etter slake og bartte "fjellsider". Hvis dere har andre kart tilgjengelig kan dette også være lettere å se på et vanlig turkart hvor det faktisk er fjell.

Avslutning
Oppsummering av møtet
Speiderne synger, Fold deg sammen. En speider ruller sammen flagget.
Speiderbønnen