Bål

Noe av det beste du kan oppleve i naturen, er å sitte ved bålet og stirre inn i flammene mens du prater med gode venner. Bål kan også være viktig for å overleve i naturen. Bålet er en varmekilde som kan smelte snø, koke mat, tørke klær eller gi varmen i kroppen en kald vinterdag.

Bål i høyfjellet

  • Tørre greiner fra vierbusker er fin opptenningsved, men brenner fort opp. Frisk vier med blader brenner lenge og gir mye glør.
  • I høyfjellet kan kreklinglyng eller røsslyng fungere som ved. Lyng som vokser utover en stein er som regel tørr. Lyngen gir en del røyk som kan holde myggen borte. Blåbærlyng er for saftig og brenner ikke.
  • I fjellet er det lite trær, men du kan likevel finne ved til et raskt kaffebål, gjerne i en kvistbrenner.
  • Frisk dvergbjørk inneholder mye olje og er lett å lage et lite bål av, så sant du har med litt never.
     

Bål i regnvær

Det går an å lage bål i regnvær også. Et bål som varmer, kan være en positiv opplevelse når alt er vått og grått. Tjukke vedkubber og greiner er bare våte utenpå og et stykke inn i veden, men tørre inni. Kløyv veden slik at du kommer inn til den tørre kjernen.

Har du tynnere ved som er helt gjennomvåt, lager du først et stort bål av einer eller bjørkeris og legger vedkubbene oppå eller rundt slik at de tørker. Einer, dvergbjørk og bjørkeris inneholder olje som brenner selv om det er vått. Never brenner også selv om den er våt, og på tur er det lurt å ha litt never i sekken.
 


 

Bål om vinteren

Bål er spesielt kjekt om vinteren. Lys og varme fra flammene gir trivsel og stemning ute i den mørke årstiden, men problemet er at bålet synker ned i snøen. Den beste måten å unngå dette på er å grave ned til bakken og lage bålet der, i hvert fall hvis bålet skal vare noen timer. Se etter steder hvor snødybden er minst mulig.

Et underlag av kubber eller granbar holder bare en liten stund før det også brenner opp og synker ned i dypet. Bruk eventuelt en rist som underlag for bålet.

For å bli god til å brenne bål, er det viktig å øve i praksis. 
 

UTSTYR

  • fyrstikker
  • kniv
  • avispapir
  • lysestumper
  • sag
  • øks
  • ved
  • eventuelt lo fra tørketrommelen
  • eventuelt ingredienser til mat på bål
     

Hva du ellers skal ta med avhenger av speidernes alder og erfaring og av hvilke muligheter det er for å få finne brukbart materiale på stedet.

Foto: Torbjørn Søndenå