Hygiene

Personlig hygiene handler om å være ren og velstelt for at vi skal føle oss vel og for at det skal være behagelig for andre å være rundt oss. God hygiene reduserer faren for at vi blir syke. Det reduserer også faren for at vi bærer med oss bakterier og virus og at vi smitter andre.

Hygiene handler om alt fra å vaske hendene etter et toalettbesøk og før matlaging, og å skifte klær i rett tid, til stell og vask av hår, tenner og resten av kroppen. Det er alltid viktig å ha god hygiene når vi lager mat og når vi går på do. Når vi er på tur lever vi ofte tett oppi hverandre og skal ofte ut og gå. Da er det ekstra kjipt å bli syk, og enda en grunn til å være ekstra nøye med hygienen hele turen.

Å gå på do i skogen

Når vi skal gå på do i skogen er det viktigste prinsippet at vi ikke skal etterlate noen spor. Hvis vi bare skal tisse er det nok å gå et stykke fra stien, områder der det normalt ferdes folk, og bekker, elver og vann der folk kan fylle vannflaskene sine. 

Dersom vi bruker toalettpapir må vi enten grave det ned, ta det med deg hjem i en søppelpose eller brenne det på bålet. 

Hvis vi må bæsje må vi grave et hull vi kan bæsje i og være nøye med å tette igjen hullet etterpå. Hvis det ikker er mulig å grave ned bæsjen må vi ta med oss den også, for eksempel i en hundepose eller en annen avfallspose. Til slutt er det viktig å alltid vaske hendene etter et dobesøk.

Du kan lese mer om å gå på do i skogen her. 

Tannpuss

Selv om det kan være ganske kjedelig å pusse tennene når vi er på tur, er det likevel lurt å gjøre det. Ikke bare er det bra for tennene våre, vi får også en mye freshere følelse når vi våkner opp i soveposen uten pels på tennene. 

Illustrasjon av en håndspade.


 

Illustrasjon av en flaske med antibac.

Håndhygiene

Den aller beste måten å vaske hendene på er ved å bruke såpe og vann. Hvis vi ikke har tilgang på vann, er det lurt å bruke antibac eller våtservietter. 

Vi må alltid vaske hendene etter å ha vært på do og før vi skal lage mat. Det er også lurt å vaske hendene hvis de blir synlig skitne og etter at vi har pusset nesen. Det er bedre å vaske hendene en gang for mye enn en gang for lite. 

Oppvask

Å ha god hygiene under matlaging handler ikke bare om å vaske hendene sine, det handler også om å ha et rent sted å tilberede maten på og rent utstyr til å tilberede maten med. Det er viktig å vaske utstyret mellom hver gang vi skal bruke det. Den beste måten å vaske kjøkkenutstyret på er å bruke såpe og vann. Vi kan pakke såpe i en liten beholder og bruke en oppvasksvamp i stedet for en oppvaskbørste for å spare vekt og plass i sekken.

Hvis vi ikke har vann tilgjengelig til å vaske opp, kan vi for eksempel bruke mose eller lignende til å tørke av de groveste matrestene og utsette oppvasken til vi går forbi en bekk eller et vann. 

 

Kroppslig hygiene

Når vi er på tur er det kanskje ikke svettelukt vi bekymrer oss mest for. Alle svetter jo når de er i bevegelse. Det blir likevel mer behagelig å være rundt hverandre om vi ikke går rundt og lukter stramt av gammel svette. 

For å forebygge vondt lukt på grunn av svette kan vi bruke deodorant. Vi kan også ha med oss en klut eller våtservietter som vi kan bruke til å vaske oss litt med. Husk at våtserviettene må du ta med deg hjem igjen og kaste i søpla. De er ikke nedbrytbare. 

Det er også lurt å bruke ull som innerste plagg. Ull er bakteriedrepende.Det betyr at ullplagg vil lukte mindre enn for eksempel plagg av bomull etter å ha svetta i plagget. Et annet triks for å forebygge vond lukt er å bytte klær eller å lufte ullet mellom hver bruk.

Å bytte klær, og spesielt undertøy er også et viktig hygienetiltak. 

Søppel

Som nevnt tidligere må vi ta med oss både toalettpapir og våtservietter hjem og kaste det i søppelet. Vi må også ta med oss brukte bind og tamponger, og i noen tilfeller må vi ta med oss vår egen bæsj.

Illustrasjon av en rull med avfallsposer.
 

Det er minst like viktig å ta med seg alt det andre avfallet som blir til i løpet av en tur, for eksempel emballasjen som har vært rundt matvarene vi hadde med oss For å ta vare på hygienen vår er det lurt å kaste dette i egne søppelposer og holde det adskilt fra de andre tingene vi har med oss på tur.

Søppelposene kan også brukes til å ha skitne klær i sånn at vi kan holde dem adskilt fra de rene klærne og ta bedre vare på hygienen vår.