St. Sunniva

Sunniva var en usedvanlig vakker og klok prinsesse fra Irland. Hun ble dronning etter sin far og styrte med godhet. En fremmed vikingkonge kom og fridde til Sunniva. Han ville gifte seg med henne på grunn av rikdommen og skjønnheten hennes. Da Sunniva sa nei, ble vikingkongen så sint at hun måtte forklate landet sammen med de som ville følge henne.

Sunniva stolte på at Gud ville føre dem frem. Derfor hadde de tre båtene de reiste med verken med seg seil eller årer. De hadde heller ikke med seg våpen. Sunniva og menneskene som var sammen med henne drev til øya Selja i Vestland. Der var det drikkevann, dyr og fugler de kunne leve av. De fant noen huler og slo seg ned der.

Menneskene som bodde i nærheten av hulene var redde for at Sunniva og menneskene skulle ta sauene som beitet på øya. Derfor sendte de krigere til øya for å jage dem bort. Da falt det store steiner fra himmelen . De la seg foran huleinngangene der de bodde. Menneskene var gjemt for krigerne, og krigerne fant dem ikke. Menneskene i hulene ba til Gud om at han måtte gi dem evig hvile.

Senere reiste kongen av Norge, Olav Tryggvason, til Selja etter at noen kjøpmenn fortalte at de hadde sett et underlig lys strømme fra øya. I en av hulene fant de Sunniva. Hun var like hel og så ut som hun lå og sov. Rundt henne lå det mange velduftende skjeletter. Olav Tryggvasjon bygget en kirke på stedet der Sunniva ble funnet.