Redning på is

En huskeregel for hva som skjer når du havner ut i iskaldt vann er: "1 minutt - 10 minutt - 1 time". Du bruker omtrent ett minutt på å få kontroll på pusten etter det første kalde sjokket. Du har så omtrent 10 minutter på å komme deg opp på isen før kroppen begynner å bli nummen av det kalde vannet. Etter omtrent 1 time blir kroppen så kald at du mister bevisstheten.

Når noen andre går gjennom isen

Faller noen gjennom isen, gjelder det altså å handle raskt. Vannet er så kaldt at man ikke overlever særlig lenge. Få andre bort fra hullet så ikke flere detter i vannet. Prøv så å rekke noe langt bort til den som har gått gjennom isen: en stige, en lang grein eller en livline er fint. Kanskje det finnes en båt i nærheten? Dere kan også knytte sammen skjerf, belter eller andre klær. Må du selv gå ut på isen, legg deg ned slik at du fordeler vekten av deg selv på et større område. Da er det mindre sjanse for at du selv går gjennom. Det er viktig at de som forsøker å hjelpe ikke går gjennom isen selv, bruk heller litt ekstra tid på å finne eller lage noe dere kan rekke bort til personen i vannet.

Når du går gjennom isen selv

Har du selv gått gjennom, og kommet under isen, prøv å finne tilbake til hullet. Hullet vil være hvitt, mens isen er svart. Kvitt deg med ryggsekk og andre tunge ting. Vinterklær blir tunge når de blir våte. Forsøk så å ake deg opp på isen i den retningen du kom fra. Hold i iskanten samtidig som du sparker fra med bena, det vil få overkroppen din opp av hullet litt på skrå, og da er det lettere å gli inn på isen. Så snart du er oppe på isen, ikke forsøk å reis deg opp! Du vil da samle vekten din på et mindre punkt og sjansen er stor for å gå gjennom på nytt. Bli liggende, spre vekten utover og ål deg fremover mot land eller trygg is. Ikke reis deg før du er helt sikker på at du er på trygg grunn, det er mye bedre å åle seg lenger enn nødvendig.

Ispigger

Ispigger er et godt hjelpemiddel dersom du skulle gå gjennom isen. Du kan også bruke staver på samme måten. Sett piggene i isen så langt inn på isen som du rekker fra vannet og bruk disse til å dra deg selv opp. Skal du krysse islagte vann, og særlig hvis du går alene, bør du ha ispigger hengende rundt halsen. De kan kjøpes i sportsbutikker og er ganske rimelige.
 

UTSTYR

  • Ispigger
  • Livline eller noe annet langt
  • Tørre og varme klær