Sikkerhet i speiderarbeidet

Trygghet og sikkerhet er viktige temaer for alle KFUK-KFUM-speidere. Å tenke på sikkerhet skal ikke hindre oss fra å drive med ulike typer aktiviteter, men hjelpe oss til å forbredre opplegget. Alle ønsker selvfølgelig å unngå uhell, men vi er også lovpålagt å tenke på sikkerhet. Alle ledere i Norges KFUK-KFUM-speidere bør kjenne til innholdet i heftet Trygg og sikker speiding. Heftet er en samling med det aller viktigste vi må kjenne til før planlegging av turer og akriviteter med speiderne. 

Sikkerhet ved vannet

Å være på tur i nærheten av eller på vannet innebærer en risiko for at noen kan falle i vannet, uavhengig av om det er snakk om en bekk, et vann, et tjern eller sjøen. Derfor bør dere lage klare og tydelige regler for hvor nært vannet speiderne får lov til å oppholde seg og når de må ha med seg en leder. Den lur måte å holde oversikt på, er å innføre et buddysystem. Da vil dere raskt oppdage om noen blir borte fra gruppa. Et buddysystem er at to og to speidere skal passe ekstra godt på hverandre. 

Hvis dere skal oppholde dere på eller ved dypt vann, må alle bruke rednings- eller flytevest. I heftet Trygg og sikker speiding kan du lese mer om sikkerhet for padling og andre vannaktiviteter. 

Sikkerhet ved bading

Hvis dere skal bade, er enhetslederen ansvarlig for sikkerheten. For å gjennomføre sikker bading, må dere utnevne en avsnarlig badesjef og ha nok godkjente badevakter. Hver badevakt skal ikke ha ansvar for mer enn ti badende speidere om gangen. Den eller de som er badevakt, bør ha gjennomført utendørs livredningsprøve og skal minimum kunne svømme 200 meter og kunne hjerte-lunge-redning (HLR). I tillegg skal de ha tilgang til passende redningsutstyr, for eksempel båt, brett, eller kasteline om det kan gjøre en eventuell redning lettere. Det kan være lurt å bruke buddysystemet under bading. 

Vi anbefaler at en leder henter inn samtykke til bading fra speidernes foresatte i forkant av planlagt bading, turer og leirer.

Hvis speiderne skal bade på patruljeturer eller haik, må de få godkjenning av enhetsleder over 18 år i forkant av turen. Lederen som godkjenner bading skal forsikre seg om at alle i patruljen kan svømme over 100 meter før hen godkjenner bading. Selv om speiderne får godkjent bading, anbefaler vi at en voksen over 18 år er tilstede. 

Mer om sikkerhet ved vannet

Les mer om sikkerhet i, ved og på vannet i heftet Trygg og sikker speiding. Heftet tar blant annet for seg aktiviteter som kano- og kajakkpadling, selvbygde flåter, bruk av fritidsbåt, motorbåt eller seilbåt i tillegg til mer om bading.