Husbrannslange

Vann er et effektivt slokkemiddel mot brann i det meste. Tre, stoff og papir. Det kan også brukes til å slukke brann i det elektriske anlegget i hjemme.
Du må IKKE bruke vann til å slukke brann i gryter eller panner med frityr, olje eller fett. Det kan resultere i at alt spruter utover og antenner ting i nærheten.

Har du en husbrannslange har du ubegrenset tilgang på vann, det betyr at du kan slukke så lenge det er nødvendig. Den er også veldig enkel i bruk. Husk at du alltid skal rette strålen mot bunnen av flammen. Det er der det faktisk brenner.

Brannslukkeapparat

Brannslukkeapparatene kan hovedsakelig deles i to typer: pulver og skum. De slukker effektivt de fleste  branner som oppstår i hjemmet. Problemet er at de tømmes fort, i løpet av 10 - 20 sekunder. Ofte før brannen er slukket. De kan også være tunge å løfte på for barn og eldre mennesker eller folk med funksjonsnedsettelser.

Apparatene er merket med hvilke typer branner de er egnet til.

Forskjell på skum og pulver

Pulverapparater inneholder et fint pulver. Dette legger seg over flammene og kveler dem. Pulverslukkere tåler frost uten å bli ødelagt og du trenger ikke treffe like presist som med et skumapparat.

En skumslukker inneholder vannbasert skum som både kveler og kjøler ned brannen. Skumslukkere må lagres frostfritt for å beholde slukkeegenskapene. Dette er viktig å huske på hvis du har brannslukkingsapparat på hytta, i bilen eller andre steder hvor det kan bli frost.

Det er valgfritt hvilken type apparat som skal være tilgjengelig ettersom skum og pulver er likestilte som slukkeutstyr.

Små brannslukkeapparater

Det finnes også slukkesprayer eller andre små produkter som selges som «brannslukningsapparat». Disse blir ikke testet på samme måte som de store røde skum- og pulverapparatene. Du kan derfor ikke være sikker på hvilke slukkeegenskaper produktet har. 

Brannteppe

Et brannteppe er et billig, enkelt og et effektivt slukkemiddel mot små branner. Det kan være lurt å ha flere branntepper tilgjengelig. Særlig på kjøkkenet kan et brannteppe komme til nytte. Det er godt egnet til å kvele flammer i gryter og frityr. Det er også veldig effektivt til å slukke brann i klær eller hår.
Dessuten er det fint å pakke rundt seg hvis du må rømme gjennom flammer for å beskytte huden mot varme.
Hvis du ikke har et brannteppe kan du bruke et ullteppe, men da bør du være sikker på at det er av ull og ikke f.eks fleece.

Egen slukker til frityr

Hvis du bruker frityrkoker ofte bør du skaffe et eget brannslukkeapparater som er utviklet spesielt for å slukke branner i frityr og oljer. Disse apparatene er merket med bokstavene AF.
Ved brann i en kjele kan du lettest slukke det ved å legge et lokk over kjelen.

Merking av slukkeutstyr:

Klasse A - Mot brann i faste organiske materialer som tre, papir, tekstiler etc.
Klasse B - Mot brann i væsker som bensin, olje, lakk, maling etc.
Klasse C - Mot brann i gasser som propan, butan, metan etc.
Klasse D - Mot brann i metaller (lite brukt)
Klasse F - Mot brann i matoljer