Våte tursko

Våte tursko er ubehagelige å gå med og gir deg lettere gnagsår enn tørre sko. Det er heldigvis flere måter å både forebygge og tørke våte tursko på. 

Forebygge

Det beste er om du klarer å holde skoene tørre mens du går tur. Et viktig tiltak er å imrpegnere skoene godt før du går på tur og ellers følge vedlikeholdsrådene som hører til dine sko. Før du går på tur er det lurt å gå over skoene og se etter hull og andre skader. Spesielt støvler kan ha hull som er vanskelige å oppdage før du tråkker i en vannpytt.

Underveis i turen er det lurt å ta jevnlige, korte pauser der du tar av deg både sko og sokker, og lufter svettem av føttene. Det er lurt å gjøre selv om du ikke føler deg særlig svett. På den måten får du redusert fuktigheten som kommer fra innsiden av skoen. I pausene er det lurt å ta ut sålene, om det er mulig, for å få best mulig effekt av luftepausene. Ofte er det nok med pauser på ti minutter, så lenge du tar pauser med jevne mellomrom.

Tørke

Dersom uhellet først er ute og skoene har blitt skikkelig våte, er det bare en ting å gjøre: å tørke dem så godt du kan når du har mulighet til det. Start med å ta ut sålene. De kan du tørke i soveposen gjennom natta. 

En måte å tørke skoene på, er å tenne to telys og plassere dem nedi støvlene. Da vil varmen gjøre at vannet fordamper. Hvis du bruker denne metoden, er det viktig at du holder et godt øye med skoene sånn at de ikke tar fyr. Telysmetoden egner seg dårlig til støvler og sko av syntetisk materiale fordi syntetisk materiale lett tar fyr. Blås ut telysene når du ikke lenger holder dem under oppsyn eller når du skal sove.

En tredje måte å tørke skoene på, er å stappe skoene fulle av avispapir. Det kan du også gjøre etter at du har tatt ut stearinlysene. Bytt gjerne avispapiret underveis. Jo tørrere papiret er, jo mer fuktighet trekker det ut av støvlene. Før du skal ut å gå igjen, kan det være fint å tenne telysene i skoene en stund. Da blir skoene litt varmere å ta på seg. Våte sko er ofte kalde.

Du bør ikke sette telys tørre eller nesten tørre sko. De tar lettere fyr jo tørrere de er. 

Båltøriking

For syntetiske sko, eller hvis du ikke har med deg telys, fungerer avismetoden ganske godt alene. Det kan også være lurt å sette skoene i nærheten av bålet sånn at varmen fra bålet tørker dem. Pass på å ha god avstand sånn at skoene ikke tar fyr. Vær obs på at mange skinnsko ikke bør tørkes med for mye varme. Varmen vil svekke kvaliteten på skinnet.
 

UTSTYR

  • Telys
  • Avispapir
  • Varmekilde