Våte tursko

Våte tursko er ubehagelige å gå med og gir deg lettere gnagsår. Det er heldigvis flere måter å forebygge og tørke våte tursko på. 

Forebygge

Det beste er om du klarer å holde skoene tørre mens du går tur. Et viktig tiltak er å imrpegnere skoene godt før du går på tur, og ellers følge vedlikeholdsrådene som hører til dine sko. Se etter hull i skoene, spesielt i støvler, før du tar dem med på tur. 

Underveis på turen er det lurt å ta jevnlige, korte pauser hvor du tar av både sko og sokker og lufter beina. På den måten reduserer du fuktigheten som kommer fra innsiden av skoen, svette fra føttene. Det er også lurt å ta ut sålene om du kan det, for å få best mulig effekt av pausene. Pausene trenger ikke være lenger enn ti minutter om gangen for å få effekt så lenge de er jevnlige. 

Tørke

Dersom uhellet først er ute og skoene har blitt skikkelig våte er det bare en ting å gjøre: å tørke dem når du har mulighet. Start med å ta ut sålene. Disse kan du tørke i soveposen gjennom natta. 

En måte å tørke skoene på er å tenne to telys og plassere den medi støvlene. Da vil varmen gjøre at vannet fordamper. Hvis du benytter deg av denne metoden er det viktig at du holder et godt øye med skoene sånn at de ikke tar fyr. Telysmetoden egner seg dårlig til støvler og sko av syntetisk materiale fordi syntetisk materiale er lett antennelig. 

Blås ut telysene når du ikke lenger holder dem under oppsyn eller skal sove. Stapp skoene fulle av avispapir. Bytt gjerne avispapiret underveis. Jo tørrere papiret er, jo mer fuktighet trekker det ut av støvlene. Før du skal ut å gå igjen, kan det være fint å tenne telysene i skoene en stund, sånn at du har varme sko å ha på deg. Du bør ikke sette telys i relativ tørre sko. De tar lettere fyr jo tørrere de er. 

Båltøriking

For syntetiske sko, eller hvis du ikke har med deg telys, fungerer avismetoden ganske godt alene. Det kan også være lurt å sette skoene i nærheten av bålet sånn at varmen derifra tørker dem. Pass på å ha god avstand sånn at skoene ikke tar fyr. Vær obs på at mange skinnsko ikke bør tørkes med for mye varme. Varmen vil svekke kvaliteten på skinnet.
 

UTSTYR

  • Telys
  • Avispapir
  • Varmekilde