Brennverdi

Brennverdi er en måte å måle hvor mye energi ulike typer brensel frigjør ved effektiv forbrenning. Brennverdien til ulike tresorter tar utgangspunkt i tørr ved. Veden er tørr når de har en fuktighetsprosent på mellom 14 og 20 prosent av egenvekten. Hvis veden er fuktig, vil mye av energien fra ilden brukes til å fordampe fuktigheten i veden. En huskeregel er at ved med høy egenvekt inneholder mer energi enn ved med lav egenvekt. Brennverdi blir oppgitti antakk kWh per kubikkmeter trevirke med 17 prosent fuktighet av totalvekt. 
 

Brennverdi for ulike tresorter
TresortKg/kubikkmeterkWh/kubikkmeter
Eik5502380
Bjørk5002160
Furu4401900
Gran3801640

Hvorfor spraker og smeller noen tresorter når de brenner?

Gran- og furuved inneholder lommer med kvae. Når veden varmes opp, blir fuktigheten i veden gjort om til gass. Gassen utvider seg inni lommene og øker trykket mot veggene. Etter hvert som flammene beveger seg innover i veden, blir veggene rundt lommene tynnere og tynnere. Til slutt klarer ikke veggene i lommene å holde igjen trykket fra gassen lenger og de eksploderer. Eksplosjnen lager smell når gassen tar fyr. Det er snakk om veldig små eksplosjoner. Ofte kan vi bare høre dem, ikke se dem. 

Teste brennverdien og høre at det brenner

Finn fram et like stort volum av to ulike typer ved. Jo større forskjell vedtypene har i brennverdi, jo lettere blir det å se forskjellen. Hvilken kubbe er tyngst å løfte på? Hvilket tre har høyest egenvekt? Hvilket tre tror dere vil brenne fortest? Tenn opp to bål og legg på samme mengde ved på begge bålene. Hvilket bål brenner fortest? 

La bålene brenne ned til det bare er glør igjen. Be speiderne om å lukke øynene og legg på en kubbe av løvtre. Kan speiderne høre at det brenner? Hvilken type tre tror de ble lagt på? Legg så på en kubbe fra et grantre. Kan de høre at det brenner nå? Hvilket tre tror de ble lagt på denne gangen? 
 

UTSTYR

  • Ved fra ulike tresorter og med ulik brennverdi, både av løvtrær og bartrær. 
  • Fyrstikker
  • Ved og opptenningsved