Bål i all slags vær
- Oppdagere (6-7 år),
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år)
- Mellom (30-90 min)
- Friluftsliv,
- Naturkjennskap
Bål
Noe av det beste du kan oppleve som speider, er å sitte ved bålet og stirre inn i flammene mens du prater med gode venner. Bål kan også være viktig for å overleve i naturen. Det er en varmekilde for å smelte snø, koke mat, tørke klær eller for å få varmen i kroppen en kald vinterdag.
Bål i høyfjellet
- Tørre greiner fra vierbusker er fin opptenningsved, men brenner fort opp. Frisk vier med blader brenner lenge og gir mye glør.
- I høyfjellet finner man ikke vier og da kan kreklinglyng eller røsslyng være redningen. Lyng som vokser utover en stein er som regel tørr. Lyngen gir en del røyk som kan holde myggen borte. Blåbærlyng er for saftig og brenner ikke.
- I fjellet er det lite trær, men man kan likevel finne ved til et raskt kaffebål.
- Frisk dvergbjørk inneholder mye olje og er lett å lage et lite bål av, så sant man har med litt never.
Bål i regnvær
Det går an å lage bål i regnvær også. Et bål som varmer, kan være en positiv opplevelse når alt er vått og grått. Tjukke vedkubber og greiner er bare våte utenpå og et stykke inn i veden. Kløyv veden slik at du kommer inn til kjernen. Den er tørr.
Har du tynnere ved som er helt gjennomvåt, lager du først et stort bål av einer eller bjørkeris og legger vedkubbene oppå slik at de tørker. Einer, dvergbjørk og bjørkeris inneholder olje som brenner selv om det er vått. Never brenner også selv om den er våt, og på tur er det lurt å ha litt never i sekken.
Bål om vinteren
Bål er spesielt kjekt om vinteren. Lys og varme fra flammene gir trivsel og stemning ute i den mørke årstiden, men problemet er at bålet synker ned i snøen. Den beste måten å unngå dette på er å grave ned til bakken og lage bålet der, i hvert fall hvis bålet skal vare noen timer. Se etter steder hvor snødybden er minst mulig.
Et underlag av kubber eller granbar holder bare en liten stund før det også brenner opp og synker ned i dypet. Bruk eventuelt en rist som underlag for bålet.
UTSTYR
- Fyrstikker
- Kniv
- Avispapir
- Lysestumper
- Sag
- Øks
- Ved
- Det er alltid hyggelig å bruke bålet til å lage mat på. Da må dere ha med mat til det.
Hva du ellers skal ta med avhenger av speidernes alder og erfaring og av hvilke muligheter det er for å få finne brukbart materiale på stedet.