BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Livet i menigheten, Paulus' første brev til tessalonikerne 5, 12-24
 

ANDAKT

av Kari Vatne

En morgen kom disse ordene inn på mobiltelefonen fra Bibel.no. Hver morgen kommer et bibelord inn noen minutter over åtte på min mobil. Jeg har rett og slett bestilt dagens bibelord hver dag. For meg er dette en god start på dagen – et ord til oppmuntring eller ettertanke.

Ofte blir jeg gående og tenke på disse ordene ved starten av dagen, og noen ganger finner jeg dem frem igjen utpå dagen. Enkelte dager er de som «manna fra himmelen» - ordene taler rett inn i livssituasjonen her og nå.

I salme 119 står det at «Guds ord er en lykt for vår fot og et lys på vår sti». I en travel hverdag strever mange med å finne ro og tid til å lese Bibelen – og det er da denne sms-tjenesten er en velsignelse. Noen fortalte meg at når de får dette bibelordet setter de seg ned, kanskje 5 minutter og så blir det en liten stund til refleksjon og ettertanke før de fyker ut til dagens gjøremål. 

"Øye for øye og tann for tann"

Men tilbake til selve ordet om å ikke gjengjelde ondt med ondt. Jesus ga oss et nytt bud – om å elske hverandre slik han har elsket oss. Vi 2021-mennesker har lett for å tenke at dette er jo en allmenn regel og ikke så spesielt. Men på Jesu tid var det en annen lov som gjaldt fra det Gamle Testaments tid: «Øye for øye og tann for tann».

Her i landet, før kristendommen kom, var det likedan. De praktiserte blodhevn. Ble noen i din familie drept, skulle det hevnes med drap. Slik ble faktisk hele familier utryddet. Sett i lys av dette forstår vi hvor grensesprengende Jesu ord var – om å snu det andre kinnet til, om å være gode mot hverandre og tilgi.

Når vi ser oss rundt i verden i dag, blir vi minnet om at vi ennå har en vei å gå med å bringe dette ut til alle mennesker i verden. I speiderloven står jo dette om å være med og skape fred. Vi utfordres til å starte med oss selv og der vi ferdes til daglig – å så ut det gode, og så vil «godheten spire» som Ivar Skippervold synger i en sang.

På speidermøter og speiderturer heiser vi ofte flagget vårt, og det vaier i vinden. På flagget er korset i rødt, hvitt og blått. Det tomme korset som minner oss om at Jesus har seiret over døden og stod opp igjen, og at vi skal være gode mot hverandre slik Jesus viste oss gjennom sitt liv. «Be good!» sier en kollega ofte som avskjedshilsen til konfirmantene. «Be good!» sier jeg til deg – mot alle!

Kjære Jesus, takk for at du elsker oss alle – hjelp oss til å være gode mot alle mennesker og la din kjærlighet få prege oss. Amen

Vi takker og ber

  • Vi takker for speiderledere og speidere som hele tiden står på.
  • Vi takker for alle som er med i rovernemnda, landsstyret, valgkomiteen og kontrollkomiteen.
  • Vi ber for sykdomsrammede land og mennesker. 
     

TIPS: På bibel.no kan du abonnere på dagens bibelord på e-post.