BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Jesus blir korsfestet og Jesus dør, Matteus 27, 31-56.
 

ANDAKT

av Øystein Magelssen

Det er lett å være tilskuer på langfredag. Tilskuer som publikum på et fotballsta­dion følger kampen fra tribunen. «Er det fordi vi er så langt borte at vi er så sikre?» leste jeg i et langfredagsdikt. Det er lett å ligne på disippelen Peter.  Matteus forteller at han fulgte etter Jesus, langt bak, til øversteprestens bolig. Der satte han seg ned «blant vaktene for å se hvordan det hele ville ende». (Matt. 26, 58)

Det kan ofte kjennes tryggest å stille seg litt i bakgrunnen. Uten å gå glipp av be­ givenhetenes gang, risikerer vi ikke noe for egen del. Eller hvordan er det? Tro om ikke vi også blir ropt fram på arenaen, akkurat som Peter: «Visst er du en av dem, du også!» «Du er jo døpt til hans navn, er du ikke? Kan du være publikum i dag?»

«Var du der da de korsfes­ tet min Herre?» sang slavene. De kjente smerten fra slavetidas mishandlinger på kroppen. Det var kanskje enklere for slavene å være der enn for mange av oss? Vi vet jo mye mindre om smerte og offer. Men vi var der. Ja, vi er der!

Langfredag døde Jesus. Det er vår skyld at det skjedde, og det skjedde for vår skyld. Matteus forteller både om Pilatus som prøvde å vaske skylden av seg, og fol ket som ville ha skylden. De var ivrige etter å få Jesus dømt til døden, men skjøn­te ikke hvor sant det var da de ropte: «La hans blod komme over oss og våre barn». Folket ville bære sin egen skyld. De ville selv bære straffens blod på sine hen­der, men fra korset rant nådens blod. Kjærligheten viste seg sterkere enn døden.

Det er den vi får ved nattverdbordet når våre hender tar imot Jesu kropp og blod i brødet og vinen «Fordi han drakk sin kalk til døden, får vi i dag drikke den til livet».

Vi takker og ber

 • Vi takker for at Jesus døde for vår skyld.
 • Vi takker for at vi får være sammen på speidermøtene.
 • Vi ber for at flere mennesker skal få høre om Jesus.
 • Vu ber for at speiderbevegelsen skal vokse. 
   

SLIK GJØR DU - HVEM ER

 1. Sett dere i en ring på stoler eller på gulvet. Ha en ekstra ledig plass.
 2. En leder stiller spørsmål, for eksempel "Hvem er 13 år?".
 3. Alle som er 13 år skal da bytte plass. 
 4. Lederen stiller et nytt spørsmål, og alle som kan svare ja på spørsmålet må bytte plass.
 5. Fortsett slik en stund.
 6. Stopp leken etter hvert og snakk om gruppetilhørighet. Hvilke grupper fødes vi inn i, og hvilke grupper velger vi selv? Hvilke grupper er vi bevisste på og hvilke er vi ikke bevisste på? Hvordan påvirker gruppa den enkelte og hvordan påvirker den enkelte gruppa?

TIPS: Finn spørsmål som treffer og passer gruppa. Spørsmålene kan handle om for eksempel yndlingsmat, hobbyer, besøkte land, byer, familie, meninger, språk, øyefare, klær...

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken
 

UTSTYR

 • Stoler eller sitteplasser, en mer enn dere er speidere