BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Jesus som tolvåring i tempelet, Lukas 2, 41-52.
 

ANDAKT

av Inger Lise Myhre Guttormsen

Jeg lurer på hvordan det var å være Jesus. Jeg lurer på om han følte seg veldig annerledes enn de andre barna og ungdommene.

Jeg lurer på om han visste det, der han løp rundt sammen med de andre ung­dommene i følget på vei til Jerusalem for å feire påske, at han skulle kalles Messias. Jeg lurer på om han visste at mange skulle begynne å høre på ham, at han skulle gjøre slik at blinde kunne se og døve høre, og mye annet som ikke alle andre fikk til.

Jeg lurer på hva han tenkte da han satt sammen med Maria under lyset fra bålet etter dagens vandring, og hun fortalte om engelen sendt av Gud, som sa at hun skulle bli gravid uten å ha vært sammen med en mann, om Betlehem, om stall og krybbe, hyrder, englesang, vise menn fra andre land, og at de måtte flykte, fordi Herodes ville drepe ham. Jeg ser for meg at hun gjorde det, slik du kanskje også har hørt om hvordan det var da du ble født.

Vi vet ikke alt om livene våre

Jesus forstod kanskje ikke alt mens han var en ung gutt. Vi vet heller ikke alt om livene våre og hvordan de skal bli når vi blir voksne. Jeg tror at Jesus hadde mange spørsmål. Kanskje var han redd og kan­skje har han lurt på hvem hans Far i himmelen er. Kanskje har han lurt på hva me­ningen var med at akkurat han kom til verden på denne måten, og kanskje har han følt seg veldig annerledes. Kanskje var det nettopp der i tempelet, i Jerusalem, at han for første gang ikke følte seg annerledes. Kanskje var det der han for første gang skjønte at han var Guds sønn.

Jesus har vist oss at i Guds øyne er vi alle like verdifulle, akkurat som vi er. Gud er alltid med oss, selv om vi noen ganger føler oss borte fra Gud. Gud tar alltid mot oss med glede når vi kommer med tankene og spørsmålene våre, like glad som Maria og Josef ble, da de fant Jesus igjen.

Vi takker og ber

 • Vi takker for speidere og speiderledere i hele verden. 
 • Vi takker for naturen og dyrene og plantene i den.
 • Vi ber for de som er ensomme og syke.
 • Vi ber for de som er bekymret og redde for fremtiden. 
   

SLIK GJØR DU - HVA VET DU OM MEG?

 1. Gå sammen to og to.
 2. Del ut fire kort til hver speider, ett spar, ett ruter, ett hjerte og ett kløver. Hver farge representerer eb kategori: Hjerte er favoritter, spar er hjemme hos deg, ruter er framtid og kløver er deg selv som speider.
 3. Speiderne holder de fire kortene med baksiden vendt mot hverandre. 
 4. En av speiderne trekker et kort og svare et spørsmål fra kategorien til fargen på kortet. Speiderne bytter på å spørre og på å bli spurt. 
 5. Etter en stund får hver speider utdelt ark og blyanter eller en klump med trolldeig eller leire. 
 6. Speiderne skal tegne eller lage noe som representerer den de har intervjuet med utgangspunkt i det de har snakket om i intervjuet. 
 7. Sett dere i en ring når tegningene eller figurene er ferdige. Fortell hverandre om hva dere har tegnet eller laget og hva det representerer. 

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken