BESKRIVELSE AV ANDAKTEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre andakten.

Les Ånden blir gitt på pinsedagen, Apostlenes gjerninger 2, 1-13
 

ANDAKT

Av Marit Bunkholt

Dette er en rar fortelling med forunderlig innhold. Plutselig lyd, ild på menneskers hoder, mennesker som kan språk de ikke kunne før, helt av seg selv, uten språkkurs. Fortellingen fortelles om igjen hver pinse. Da feires kirken. Vi feirer at vi en gang fikk høre om Jesus, det han gjorde og det han sa, og at vi siden den gang har holdt sammen og holdt fast på det vi fikk høre.

Hva var det vi hørte? Ikke at vi kommer til å få ild på hodet eller høre rare og kraftige lyder. Ikke at vi kommer til å lære all verdens språk på et blunk. Nei, vi fikk høre mye annet, og blant annet dette: Å være menneske er å være forskjellig, og likevel vite at vi hører sammen, også når vi ikke forstår hverandres språk. Å være menneske er å våge å være glad i noen du ikke kjenner, møte dem, lytte til dem, hjelpe dem hvis det trengs og ta imot det de vil gi deg.

Språk er et redskap for å møtes, være sammen, forstå og forklare. Vi kommer ikke noen gang til å oppleve som disiplene at all verdens språk er lette å lære, men vi opplever mange av oss stadig å møte noen som snakker helt andre språk. De fleste av oss kjenner eller blir snart kjent med mennesker fra all verdens kanter. Allerede før vi snakker samme språk er de våre naboer, eller våre «nester» som Jesus pleide å si.

De som sto midt oppi hendelsen vi er blitt fortalt, opplevde forskrekkelse og for­ undring. De ble forvirret og spørrende, og noen begynte å snakke stygt om disiple­ne. Ingen av disse reaksjonene er gode forbilder for oss når vi møter nye mennes­ker. La oss heller bli inspirert av disiplene. De våget å kaste seg ut i nye språk. Vi får våge på vårt vis, starte med smil og vennlighet, og få samtalen i gang etter hvert som vi finner et felles språk.

Å møtes i et felles språk, med eller uten ord, gir store muligheter for godt vennskap på tvers av forskjeller. Alle steder trengs det gode møter mellom forskjel­lige mennesker. Disiplene snakket om «Guds storverk» på all verdens språk. De gode og vennlige møtene der du er, er et «Guds storverk» i praksis.

Vi takker og ber

 • Vi takker for at vi får arrangere kurs og andre arrangement i organisasjonen vår.
 • Vi takker for nye ledere og de som har tatt på seg verv og oppgaver i organisasjonen.
 • Vi ber for kretsledere og kretsstyremedlemmer.
 • Vi ber for samarbeidspartnerne våre i andre deler av verden. 
   

SLIK GJØR DU - SAMARBEID UTEN ORD

 1. Gi patruljen en oppgave, for eksempel å tenne bål, sette opp et telt eller koke vann på stormkjøkken.
 2. Patruljen skal gjennomføre oppgaven uten å snakke sammen med ord.
 3. Hvordan var det å samarbeide uten ord? Hva ble viktig når dere ikke kunne snakke sammen?
   

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken