Lukas 18, 9–14 Tolleren og fariseeren

18 9 En annen lignelse fortalte han til noen som stolte på at alt stod rett til med dem, og så ned på andre:

10 To menn gikk opp til templet for å be. Den ene var fariseer og den andre toller. 11 Fariseeren stilte seg opp og bad slik: «Gud, jeg takker deg for at jeg ikke er som andre mennesker, som snyter, gjør urett og bryter ekteskapet, eller som den tolleren der. 12 Jeg faster to ganger i uken og gir tiende av alt jeg tjener.» 13 Tolleren stod langt nede og ville ikke engang løfte blikket mot himmelen, men slo seg for brystet og sa:

«Gud, vær meg synder nådig!»

14 Jeg sier dere: Tolleren gikk hjem rettferdig for Gud, den andre ikke. For den som setter seg selv høyt, skal settes lavt, og den som setter seg selv lavt, skal settes høyt.

Andakt

Av Solveig Leikvoll

Hei! Gud, her er jeg igjen! Det er SÅ greit å blogge til deg! Du hører jo alltid på meg! Jeg så meg i speilet i dag, og var bare SÅ fornøyd! Du vet den lappen jeg har hengt opp med: jeg har skapt deg, du er perfekt i mine øyne! Det er bare SÅ deilig å lese den! Tenk å ha en sånn perfekt hud, og håret bare skinner i sola! Og etter du viste meg veien til treningssenteret er jeg blitt SÅ fornøyd med kroppen min også. Og ikke bare det, med den Bibelpoden på øret i tredemølla, så er det bare SÅ lett å lære seg Bibelen! Nå er jeg kommet langt ut i kongebøkene og det er bare SÅ utro­ lig spennende! I går så ba jeg skikkelig mye for alle barna som er sultne og sånn.

Og siden jeg har SÅ god kontakt med deg, så er jeg sikker på at du fikser opp i det! Gud, du vet han fyren i klassen som sitter bak meg? Han er skikkelig loser! Det virker som han liker meg, men HALLO! Det er helt tydelig at han ikke har særlig god kontakt med deg. Fikk 2 på KRLE­prøven, så jeg. Han ser jo skikkelig teit ut også, hørte rykter om at han ville begynne i koret! Han MÅ da skjønne at han passer bare ikke inn der! Gud kan ikke du fortelle han det? Takk for 6­eren, forresten! Den var jo fortjent, men altså SÅ deilig! Nå må jeg stikke, skal trene. Hadet så lenge, Gud! Jeg elsker deg!

Hei Gud eller Jesus. Det er meg. Leif. Veit ikke helt hva jeg skal si. Fikk 2 på KRLE­prøven i dag, så jeg veit tydeligvis ikke mye om deg... Men mormor og jeg har jo snakka om deg, Gud, så jeg veit jo litt. Selv om det ikke var det læreren spurte om på prøva. Har egentlig lyst til å kjenne deg bedre, tenkte jeg skulle begynne i koret, men veit ikke om jeg tørr. De andre er så perfekte, liksom. Særlig hun der Kristine i klassen. Hun er utrolig fin, men hun ser ikke på en slik som meg. Jeg vet at hun synes jeg er en loser. Når jeg ser meg i speiler, ser jeg at hun har sikkert rett. Jeg tenkte at hvis du kunne gjøre det sånn at stemmeskiftet gikk litt fort, så det var let­ tere å synge. For da kan jeg liksom bli med i koret. Det var egentlig bare det.

Jesus fortelling handler om å være ærlig, ekte, det å være innenfor og utenfor. Kristin i bloggen gjør nok mye fint, men Jesus er tydelig på at du ikke skal se ned på andre og tro du er bedre enn dem. Når du ser ned på andre, er mobbing svært nært.

Aktivitet

Papirarket

Alle får hvert sitt papirark og gjør dette:
•                 krøll det sammen
•                 tramp på det
•                 si til arket at du er bare et dumt tomt papir
•                 fold ut papirarket og se på arket
•                 se bretter, skitt og ødeleggelser på arket
•                 prøv å glatte det mest mulig ut
•                 så skal alle si unnskyld til papirarket.

spør om de kan gjøre arket like helt og fint som det var. Reflekter sammen: slik virker mobbing. Det lager merker hos folk, som ikke forsvinner. Det er ikke alltid et «unnskyld» holder. Så vondt er mobbing. Den som mobber misbruker sin makt og posisjon. Er vår gruppe inkluderende? Slutter folk fordi de føler seg utestengt? Eller inkluderer vi og gjør vårt beste slik at alle trives? Ser vi ned på noen og hvordan er dem vi ser opp til? La alle tenke gjennom hvem de vil være. Hvordan sa Jesus at vi skulle være mot hverandre?

 

Andaktsboka kan kjøpes i Speiderbutikken