BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN

På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.
Denne oppskriften kan brukes når du skal felle mindre trær, altså trær som ikke er større enn at de til slutt kan dyttes overende.

SLIK GJØR DU

 1. Velg tre. Pass på at du har lovt til å felle det, og at ingen oppholder seg der treet skal falle.
 2. Sjekk hvilken vei treet lener seg (luter). Om treet klart luter i en bestemt retning, er det denne retningen du skal felle treet i.
 3. Start med å rydde unna busker, pinner og slikt som kan komme i veien for øksa. Du bør ha fri plass minst en meter ut fra treet i alle retninger.
 4. Bruk øksa og hogg et trekantet hakk, også kalt et styreskår, i den retningen treet skal falle. Styreskåret bør være så lavt som overhodet mulig, slik at du får med mest mulig av treet, og slik at du ikke etterlater en høy, stygg stubbe. Når du er ferdig med styreskåret, bør du ha helt jevne kanter. Det nederste snittet bør være parallelt med bakken. Du bør ikke hogge mer enn ca 1/3 inn i stammen, gjerne mindre.
 5. Bruk sagen og sag inn i stammen fra motsatt side, slik at sagen arbeider på baksiden av treet (når felleretningen er fremover). Sagsporet bør være så lavt som mulig, slik at du får med mest mulig av treet. Sporet bør også være parallelt med bakken, og det skal være like høyt over bakken som nedkanten på styreskåret.
 6. Når du har kommet et stykke inn i stammen, kan det være nødvendig å stikke en kile inn i sagsporet. Kilen følger etter sagen. Dette er særlig aktuelt på litt større trær og på strær som må felles sideluts.
 7. Sag til du bare har igjen 1-2 cm inne i treet. Det som står igjen nå heter brytekant, og den skal ikke sages over. Brytekanten beholdes slik at den fungerer som et hengsel når treet faller. Ideelt sett skal brytekanten være like bred over det hele. Det betyr at du må være nøyaktig når du sager framover.
 8. La sagen være igejn i treet, eller sett i en kile. Dette hindrer at treet faller bakover. Pass på at alle er i sikker avstand.
 9. Press jevnt med hendene eller skulderen til treet legger seg over og går i bakken.
 10. Sag av brytekanten.
   


 

UTSTYR

 • Sag
 • Kile
 • Hjelm