Ved påkledning bruker vi trelagsprinsippet.

  • Innerst - ullundertøy, evnt superundertøy som transporterer svetten bort og holder oss tørre. Husk at ull varmer selv om det er vått. Hvis du blir våt utenfra pga lek i snø og vann er ull absolutt best. Tynne ullsokker.
  • Midt på - ull eller fleece genser og bukse. Flere lag eller tykkere om det er veldig kaldt. Ullsokker.
  • Ytterst - Vind og/eller vanntett jakke og bukse, avhengig av været. Lue, votter, skjerf/hals. Fottøy. Ved bruk av ullvotter med  vindvotter utenpå er det mulig å regulere temperaturen på hendene. I forhold til en foret vott får du tre muligheter; bare vindvott, bare ullvott eller ullvott med vindvott utenpå. Det vil også være relativt varmt selv om votten blir våt.

Fordelen med å kle seg med flere tynne lag er at det gir flere luftlag som hjelper til med å holde på varmen. Dere kan lettere regulere temperaturen ved å ta på eller av en tynn genser i forhold til om dere har en veldig tykk genser eller foret varm jakke. Dette er en stor fordel når dere er ute på tur.

 

Aktivitet

Ta med en sekk eller to full av forskjellig tøy og la speiderne velge hva de vil bruke for å kle seg riktig. På loppemarked er det lett å få tak i "dårlig" tøy til en rimelig pris om du ikke har det tilgjengelig hjemme.  Du kan gjerne dele speiderne i to grupper som konkurrerer om den beste påkledningen. Det beste er selvfølgelig om de kler på en i patruljen.

Du er fint å ta med noen sokker/vanter av syntetetisk materiale eller bomull og noen av ull. La speiderne ta dem på og putt hånden i snø eller vann. På den måten kjenner de godt at ull varmer selv i våt tilstand.

Gå gjennom trelagsprinsippet når dere er ferdige. La speiderne dele sine egne erfaringer, både fra aktiviteten og fra turer de har vært på. 

 

Les om:

Trelagsprinsippet

 

UTSTYR

  • Klær av forskjellige stoff og bruksområde (bomull, syntetisk, ull, joggebukse, regnbukse, olabukse ++)