Finn et passende sted i skogen der det er ujevnt underlag med humper og hauger. Trær og busker i banen gjør leken enda mer spennende. Det er fint om det finnes mange steder å gjemme seg. Del speiderne i lag på 5-6 personer.

Skogsball spilles med flere runder. Første runde er den ene halvparten av lagene stikkere mens resten er dukkere. Stikkerlagenes oppgave er å prøve å kaste ballen(e) og treffe spillere (som stikkball) på dukkerlagene. Den som holder ballen har ikke lov til å bevege seg, men må enten prøve å stikke en motspiller eller sentre til noen andre på laget. Lagene får ett poeng hver gang de stikker noen.

Hvis man blir stukket er man ikke ute av leken, men man er "død" i ti sekunder. Man kan altså ikke stikkes på nytt i løpet av disse ti sekundene. Tell gjerne høyt slik at alle vet hvem som ikke kan stikkes.

En runde varer i ti minutter, og så bytter lagene roller i pausen. Dere kan spille med så få eller så mange runder dere vil, men det er viktig at alle får prøvd alle rollene like mange ganger. Det laget som har fått flest poeng til slutt vinner.

Det går fint an å spille med bare to lag, da har dere et stikkelag og et vanlig lag. Er antall lag oddetall starter dere færrest stikkelag. Er dere for eksempel 5 lag starter dere med 2 stikkerlag. Eventuelt kan dere også spille med 5 runder der bare et og et lag er stikkerlag av gangen.

Husk at mange spiller mye kanonball og stikkball på skolen med mye forskjellige regler, så det er viktig å være tydelig på forhånd hvilke regler som gjelder her. Det er ofte fint om lederen har bestemt disse på forhånd.

Regler å ta stilling til:

• Det er lov å stikke spillere på andre stikkelag. Dette kan bli for mye å tenke for de yngste speiderne, men for de eldste er litt ekstra kaos bare moro. (Fin regel hvis antall lag er oddetall og det er flere stikkerlag den ene runden, da har alle like mange mulige mål)
  • Om stikkerlaget for minuspoeng hvis noen tar i mot ballen før den treffer bakken (pol)
  • Om man redder de som har blitt truffet hvis noen andre tar i mot ballen før den treffer bakken (pol)
  • Om man får poeng per spiller som blir truffet hvis ballen treffer flere på et kast
  • Om hodet er fritt
  • Hvor mange baller dere skal spille med

• Myke stikkballer