Møteforslag: Baking
- Stifinnere
- Mellom (30-90 min)
- Mat
BESKRIVELSE AV MØTET
På denne siden finner dere forslag til aktiviteter og hvordan dere kan gjennomføre dem på et møte.
FORBEREDELSER FØR MØTET
- Se krav til aktivitetsmerket Baking. Bytt eller legg til aktiviteter om dere heller ønsker å fullføre noen av de andre merkekravene.
- Finn fram nødvendig utstyr. Utstyret som kreves står under hver akivitet.
ÅPNING
Åpningsseremoni og navneopprop.
TIPS: Dere velger selv om dere vil gjennomføre aktiviteten inne på kjøkken eller ute på bål eller stormkjøkken. Dere kan gjennomføre aktivitet 3 mens bakverket steker.
AKTIVITET 1 - Håndhygiene
I dette aktivitetsforslaget tar dere følgende merkekrav:
- Gjennomfør aktiviteten Håndhygiene.
Utstyr: håndkrem, glitter, tilgang til å vaske hendene
Hvor fort sprer glitteret seg når dere håndhilser på hverandre? Denne aktiviteten illustrerer hvor viktig det er med god hygiene på kjøkkenet, og kanskje blir det lettere å huske håndvasken.
AKTIVITET 2 - Appelsinmuffins
I dette aktivitetsforslaget tar dere følgende merkekrav:
- Mål opp ingredienser i desiliter (dl), spiseskje (ss) og teskje (ts) mens dere baker.
Utstyr: Nødvendig utstyr står beskrevet i aktiviteten.
Vi har foreslått appelsinmuffins, men dere kan velge å bake andre ting. Er dere inne kan dere lage vanlige muffins.
AKTIVITET 3 - Bakekunnskaper
I dette aktivitetsforslaget tar dere følgende merkekrav:
- Vite hva smør, sukker, mel og egg gjør med det vi baker.
- Finn ut hva forskjellen på bakepulver og gjær er.
Utstyr: informasjonsark
Snakk sammen om hvilken rolle ulike ingredienser spiller i baksten. Hva hadde skjedd om dere brukte gjær i det dere bakte, eller hva om dere hadde glemt hevemiddel?
AKTIVITET 4 - Smakekim
I dette aktivitetsforslaget tar dere følgende merkekrav:
- Smak forskjell på kanel, kardemomme, hvetemel, potetme, bakepulver, vaniljesukker, salt og sukker.
Utstyr: ulike ting å smake på, bind for øynene
Bruk kanel, kardemumme, hvetemel, potetmel, bakepulver, vaniljesukker, salt og sukker i smakekim. Klarer speiderne å skille de ulike smakene fra hverandre og klarer dere å gjette hva dere smaker på?
AVSLUTNING OG ANDAKT
Les andakten Plass til alle i nattverden.
Avslutt med speiderbønnen. Vær beredt - alltid beredt
I dette møteforslaget jobber dere med disse punktene fra Speiderstigen:
- Kjenne til bibelhistorien: Påske, Matteus 26,1 - 28,10.
- Kunne speiderbønnen og Vår Far utenat.
- Kunne speiderløftet og speidernes valgspråk utenat, og kjenne innholdet i speiderloven, delta i samtale om speiderlovens betydning.
- Erfare minst to ulike teknikker, som steking, baking, koking, innbaking eller lignende, for å lage primitiv mat ved hjelp av åpen ild.