Det er mange ting som fører til slitasje på klatreutstyret. Mekanisk slitasje, alder, kjemikalier, ultrafiolett stråling og store og små belastninger. Ved å behandle utstyret riktig kan vi sørge for at det er trygt og sikkert og bruke over lengre tid.

Slitasjen på utstyret øker naturligvis når det er bruk. Utstyret gnisser mot annet utstyr, fjell eller klatrevegg, noe som fører til mekanisk slitasje. Oppbevar derfor utstyret slik at det ikke flyttes på unødvendig. Når utstyret er i bruk kan slitasjen begrenses ved at utstyret ikke slepes langs bakken og at det ikke blir tråkket på.

Noen kjemikalier kan svekke utstyret kraftig. Oppbevar derfor utstyret på et sted der du vet det ikke kan blir utsatt for kjemikalier. Dette gjelder også under frakt. Vær sikker på at det ikke kan ha lekket kjemikalier for eksempel i bagasjerommet i bilen der du legger utstyret når det skal fraktes.

UV-stråling ødelegger fibrene i utstyret. Oppbevar derfor utstyr på et mørkt rom eller i tett kasse eller pose slik at det ikke blir utsatt for sollys under oppbevaring.

Både små og store fall fører til ekstra slitasje på utstyret. Gammelt utstyr tåler også mindre selv om det har vært lite brukt. Derfor skal utstyret skiftes med jevne mellomrom selv om det brukes lite.

Gå over utstyret før det skal brukes og se etter tegn på slitasje. På tauene ser vi etter brutte fibre og kjenner etter områder som er stivere eller mykere enn resten av tauet og etter klumpete eller flate områder i tauets kjerne. Misfarging er også et tegn på slitasje. Om du finner feil i endene av tauet kan denne deles kuttes av, og du kan bruke resten av tauet. 

På annet utstyr ser vi etter synlig slitasje og derformeringer, rust, misfarging og skarpe kanter. Ha også oversikt over alderen på utstyret, det anbefales å bytte ut utstyr som inneholder stoff etter ti år, eller har vært i bruk i fem år. 

Gjør det til en vane å gå gjennom utstyret før bruk og å ikke spare penger på å ikke bytte ut dårlig utstyr.