Grunnen til at vi renser sår er for å unngå infeksjoner. Infeksjoner er kroppens forsvarsmekanisme mot rusk og bakterier. Infeksjoner er ubehagelige, gjør at sår bruker lenger tid på å gro og kan gjøre deg syk dersom infeksjonen går inn i blodet. Store, åpne sår skal alltid sjekkes av lege, mindre sår kan vi rense selv.

Plasteret beskytter såret for skitt og bakterier etter at det er renset. Velg plaster etter sårets størrelse og pass på at sårputen på plasteret dekker såret, slik at plasteret ikke limes fast i såret. Skift plasteret dersom det har blitt vått, skittent eller det har blødd gjennom plasteret. 

Gnagsår er også sår, og kan være veldig ubehagelig og ødelegge en tur. Du kan forebygge gnagsår ved å ha gode sko, og skifte til tørre sokker og sko dersom de er blitt våte. Dersom du har fått et gnagsår må du skifte sko om du kan og unngå trykk på såret. Dersom du får blemmer skal man ikke stikke hull på dem, fordi de beskytter det såre området. Det finnes egne gnagsårplaster som gir god besyttelse. Disse er lure å ha med på tur. Ta dem på med en gang du kjenner at du har fått gnagsår, da kan du hindre at såret blir veldig vondt og stort. Sportstape kan også forebygge gnagsår.