Store blødninger og trykkbandasjer
- Oppdagere (6-7 år),
- Stifinnere (8-9 år),
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år),
- Ledere
- Førstehjelp
Store blødninger og trykkbandasjer
Når vi kan se at blodet kommer ut fra et sår, er det en ytre blødning. Når det blør så mye fra et sår at det er nødvendig å stoppe blødningen for å redde liv og helse, kaller vi det en stor blødning.
Blødninger og trykkbandasjer på 1-2-3
- Trykk direkte mot såret for å stoppe blødningen. Det er best å bruke en steril kompress, men bruk hendene om du må.
- Legg den skadde ned, og prøv å holde skadestedet hevet over hjertehøyde.
- Legg på trykkbandasje. Hold pasienten våken og varm.
Hvordan kjenne igjen
Blod fra veneblødninger renner jevnt ut av såret, mens blod fra pulsåreblødninger vil komme støtvis. Ved stort blodtap kan den skadde oppleve sirkulasjonssvikt. Symptomer på sirkulasjonssvikt kan være:
- Bleik og kaldsvett hud, spesielt i ansiktet
- Angst
- Tørste
- Kvalme
- Bevissthetsforstyrrelser eller hallusinasjoner
- Bevisstløshet
- Hjertestans
Hvordan utføre førstehjelp
Trykk direkte mot såret for å stoppe blødningen. Det er best å bruke en steril kompress, men bruk hendene om du må. Legg den skadde ned, men prøv å holde skadestedet hevet over hjertehøyde for å minimere blødningen.
Legg på trykkbandasje. Se illustrasjonene for hvordan du kan legge trykkbandasje. Bruk en enkeltmannspakke fra førstehjelpskrinet. En enkeltmannspakke er en steril bandasje med en påsydd kompress på midten. Hvis du ikke har en enkeltmannspakke i nærheten, kan du bruke det du har, for eksempel en vanlig bandasje eller et speiderskjerf, og en stein eller et armbåndsur som kompress.
Hold pasienten våken og varm ved å prate med hen og pakke hen inn i tepper og klær.
Utdypende forklaring
Den som mister mye blod kan lett gå over i sirkulatorisk sjokk. Det kaller vi sirkulasjonssvikt. Sirkulasjonssvikt kommer av at organene i kroppen får for lite blod. Det kan være livstruende om personen ikke får riktg hjelp raskt nok.
I en førstehjelpssituasjon er det viktig å stoppe blødningen så godt det lar seg gjøre og å holde den skadde god og varm. Prøv å holde den skadde våken. Bruk stabilt sideleie hvis den skadde er bevisstløs. Ikke gi den skadde mat eller drikke hvis du mistener sirkulasjonssvikt. Ring 113.
Legge trykkbandasje
Når noen får en kraftig blødning, må du ringe 113 og trykke direkte i såret for å redusere blodtapet før du får lagt på trykkbandasjen. Hvis du må hente trykkbandasjen, kan du få personen med blødning til å holde på såret sitt. Løft skadestedet over hjertehøyde til den skadde personen hvis det er mulig. Prøv å holde høyden hele tiden mens dere bandasjerer og helt til dere får medisinsk hjelp.
Når bandasjen er klar til å leges på såret, må den presses mot såret og surres et par runder rundt kroppsdelen med blødningen. Finn noe hardt, for eksempel en klokke, en stein, en liten lommelykt eller noe annet i praktisk størrelse som ligger i nærheten. Legg den harde gjenstanden midt i såret og surr bandasjen hardt rundt. Du skal stramme godt, men ikke så mye at du stopper blodsirkulasjonen.
Etter at du har strammet to-tre runder direkte over gjenstanden, skal du surre bandasjen slik at du får dekket hele gjenstanden med bandasjen for å hindre at gjenstanden flytter på seg. Fortsett å surre stramt rundt skaden til du har brukt opp bandasjen. Fest med bandasjehempe eller ved å stikke bandasjen inn under seg selv.
Bandasjen er passe stramt om den begrenser blødningen uten at det stopper blodsirkulasjonen.
Det er vanlig at huden på nedsiden av bandasjen blir blågrå. Sjekk at bandasjen ikke er lagt for stramt ved å presse lett på huden der den er gråblå. Huden skal ikke kjennes hard, og etter at du har trykket skal den bli hvit før den får fargen tilbake.
Fortsett å holde skadestedet hevet mens du venter på ambulanse.