Solforbrenning

Solforbrenning er hudens reaksjon på overeksponering av solstråling og UV-stråler. Den vanligste skaden er førstegradsforbrenning med rød hud som kan være litt hoven, svi og klø. Om forbrent hud blir mer eksponert for sol, kan det oppstå andre- og tredjegradsforbrenning. Hvor mye sol huden tåler er avhengig av hudtype. Jo lysere huden er, jo mindre sol tåler den.

Solforbrenning på 1-2-3

  1. Dekk til huden som er forbrent og la den få et par dagers pause fra sola.
  2. Smør på en avkjølende krem eller gelé, for eksempel aloe vera.
  3. Ved kraftig forbrenning bør området kjøles ned i minst 20 minutter, for eksempel med våte tekstiler.
     

Hvordan kjenne igjen solforbrenning

Det er vanlig å se et synlig fargeskille mellom hud som er forbrent og hud som har vært tildekket eller smørt godt med solkrem. Rød og varm hud som ikke har vært dekket til av klær mens du har vært utendørs i sola, er ofte solbrent. I tillegg kan den brente huden ha symptomer som hevelse, kløe og svie. 

Hvordan utføre førstehjelp

Den beste behandlingen av solforbrenning er alltid forebygging. Du kan forebygge solbrenthet ved å dekke huden til med klær, smøre huden med nok solkrem ofte nok, eller oppholde deg i skyggen. Å bli solbrent øker risikoen for hud- og føflekkreft.

Hvis du blir solbrent, er det viktig å la huden få et par dagers pause fra sola. Hvis huden blir mer eksponert for sola kan forbrenningen bli verre. Det er også viktig å tilføre huden fuktighet og kjøle den ned. Du kan bruke kjølende kremer og geléer med for eksempel aloe vera. Hvis huden er kraftig brent, kan du kjøle den ned med våte tekstiler, for eksempel ved å legge på en våt klut eller en våt t-skjorte. Hvis det oppstår blemmer på huden bør du ta kontakt med lege. 

Utdypende forklaring

Om vinteren reflekteres sola fra snøen og det gjør at du blir ekstra eksponert for solstråling. Luften kan fortsatt være kald, og da kjenner du ikke så godt at huden varmes opp. Huden er ofte blek om vinteren fordi det er lenge siden den har blitt utsatt for sol, og blek hud blir lettere brent enn solbrun hud. De som har naturlig lys hud må være mer forsiktige enn de som har naturlig mørkere hud, men alle kan oppleve solforbrenning.

Om sommeren, med dager fylt med sol fra skyfri himmel er det lurt å holde seg i skyggen når solen er sterkest, fra klokken 12 til klokken 14. I skyggen får huden en pause fra sola. Ved sjøen om sommeren er det ofte vind, og det er svært viktig med solbeskyttelse. Vinden kan lure deg fordi den gjør at du ikke kjenner at sola brenner huden. Huden kan ogå dekkes til med klær for å unngå solforbrenning.