Bevisstløshet
- Vandrere (10-15 år)
- Førstehjelp
Bevisstløshet
Når en person er bevisstløs innebærer det, som ordet tilsier, at en person er uten bevissthet. En bevisstløs person er ikke i stand til å utføre nødvendige tiltak for å ta vare på seg selv, for eksempel å passe på at hen har frie luftveier.
Det finnes mange grunner til at en person kan være bevisstløs, for eksempel mangel på oksygen, forgiftning, mangel på blod til hjernen, lavt blodsukker eller for lav kroppstemperatur.
Den største faren med å være bevisstløs er at personen ikke merker at hen ikke får puste. Den viktigste oppgaven for deg som førstehjelper er derfor å sørge for at hen bevisstløse har frie luftveier. Sjekk først at personen puster på egenhånd og at den ikke har noen fremmedlegemer i munnen eller i halsen. Legg deretter den bevisstløse i stabilt sideleie og pass på at hodet er vippet litt bakover sånn at luftveiene er åpne.
Hvis du mistenker at den bevisstløse personen har en nakke- eller ryggskade skal hen ikke legges i stabilt sideleie, men bli liggende i posisjonen du fant vedkommende i. Hvis du likevel må legge personen over i stabilt sideleie for å sikre frie luftveier, for eksempel ved oppkast, må du sikre at hodet og nakken blir flyttet avstivet med kroppen.
Hvordan finne ut om noen er bevisstløse
Det er flere måter å finne ut om en person er bevisstløs eller ikke. Det første du kan gjøre er å snakke til personen som kan være bevisstløs. Si gjerne personens navn høyt gjentatte ganger, spør om personen er våken og om hen kan høre deg. Fortell gjerne hvem du er og at du er der for å hjelpe. En delvis bevisst person er ofte forvirret og trenger informasjon.
Får du ingen respons når du prøver å snakke til personen kan du prøve å riste forsiktig i skuldrene hens. Pass på at du ikke dunker hodet til personen i bakken. Hvis du fremdeles ikke får svar, kan du tilføre smerte ved å klapse eller klype personen forsiktig i ansiktet. Snakk høyt til personen hele tiden.
Du kan også tilføre smerte ved å knyte neven og legge knokene på brystbeinet til personen. Legg litt press på, og beveg knokene fra side til side, får du fremdeles ikke respons fra personen, må du finne ut om personen puster, og se etter tegn på ytre skader. Du kan også se etter en nødhjelpsbrikke som en del personer med underliggende sykdom, for eksempel epilepsi eller diabetes, bærer på seg.
Hvis personen puster skal du legge hen i stabilt sideleie og ringe 113. Det er viktig at du følger med på tilstanden til personen, om den forbedres eller forverres og hvordan den endrer seg. Det er verdifull informasjon for helsepersonell.
Om personen ikke puster skal du starte med hjerte lungreredning og ringe 113. Det beste er om du kan få hjelp av noen i nærheten som kan ringe for deg og hjelpe deg med hjerte- lugeredningen, det kan bli tungt i lengden.
Praktisk oppgave
- Gå sammen to og to.
- En av dere legger dere ned på bakken og spiller bevisstløs, den andre kommer bort og skal sjekke.
- Test ut de ulike metodene som er beskrevet over: snakk høyt bruk navnet til personen, fortell hvem du er og at du er der for å hjelpe, rist forsiktig og tilfør litt smerte i ansiktet og på brystbeinet. Når er det vanskeligst å ikke respondere på tiltakene til den som skulle sjekke den bevisstløse?
- Legg personen i stabilt sideleie og lat som at du ringer etter ambulanse.
- Bytt på å spille bevisstløs og på å sjekke.