Fremmedlegeme i luftveiene

Luftveiene er der luften går når vi puster: gjennom munnen eller nesen, ned i halsen og inn i lungene. Dersom vi får et fremmedlegeme i halsen, eller enklere sagt, dersom vi setter noe i halsen, kan luftveiene tettes og vi får ikke lenger puste. Da får ikke kroppen oksygen.

Hvis vi ikke får puste, tar det ikke mange minuttene før kroppen har brukt opp oksygenet som finnes i blodet. Da får ikke hjernen eller andre organer oksygenet de trenger for å fungere, og det kan føre til hjerneskader og i verste fall død. Hvis noen har satt noe i halsen er det flere teknikker vi kan bruke for å hjelpe dem med å få det opp igjen.

Hoste og se i munnen

Ofte vil en person med fremmedlegeme som blokkerer luftveiene automatisk begynne å hoste. Følg med og oppmuntre personen til å fortsette å hoste. Ikke dunk personen i ryggen hvis hen hoster. I mange tilfeller vil personen klare å hoste fremmedlegemet opp av halsen igjen på egen hånd. Hvis personen med et fremmedlegeme i halsen ikke hoster, kan vi se i munnen til personen om vi kan klare å få tak i fremmedlegemet med fingrene og dra det ut. Vi må passe på at vi ikke dytter fremmedlegemet lenger ned i halsen. 

Ryggslag

Om personen med fremmedlegeme i halsen ikke hoster, kan det hjelpe å lene personen litt fremover, gjerne over armen vår eller over en stol. Bruk den andre hånden til å slå fem raske, kraftige slag, midt mellom skulderbladene på personen. Hvis det er et lite barn som har satt noe i halsen, kan vi legge det over fanget og knærne våre med ansiktet ned i stedet for å lene det over armen, og dunkte fem raske slag i ryggen. Tilpass slagene etter størrelsen på personen.

Bukstøt

Ved bukstøt stiller vi oss bak personen og legger armene våre rundt magen hens. Knytt neven og bøy tommelen slik at leddet lager en spiss. Sett spissen inn i magen på personen, rett under brystkassen. Legg den andre hånden over den første hånden, som på illustrasjonen under, og bruk begge armene til å trykke raskt og gardt inn og opp fem ganger. 

Så lenge pasienten er våken skal vi veksle mellom ryggslag og bukstøt, enten til personen får gjenstanden opp fra halsen, eller til personen mister bevisstheten. Ring 113 og start hjerte- og lungeredning dersom personen mister bevisstheten. Vi må se i munnen etter fremmedlegemet etter kompresjonene og før innblåsningene i tilfelle vi har klart å presse det opp i løpet av kompresjonene. Dersom det er mulig å få tak i fremmedlegemet, fjern det.