Gnagsår

Gnagsår er ubehagelige og kan gjøre det ganske kjipt å gå på tur. Hvis gnagsårene blir åpne sår, kan de også bli betente og skikkelig vonde. Derfor er det lurt å gjøre så mye som mulig for å unngå gnagsår.

Forebygge

Det er flere måter å forebygge gnagsår på, og den beste måten er kanskje å kombinere flere av metodene. Det er også sånn at det er du selv som kjenner føttene dine best, og dermed vet hvilke tiltak du bør og må gjøre i forkant og i løpet av en tur. 

Før du legger ut på langtur bør du gå inn nye sko, altså bruke skoene på flere kortere turer sånn at de blir tilpasset føttene dine. På de korte turene kan du også få en pekepinn på hvor du eventuelt kan komme til å få gnagsår på lengre turer.

Noen får lett gnagsår enn andre. Ofte får de gnagsår på de samme stedene hver gang. Da kan det være lurt å beskytte huden på disse områdene allerede før dere legger ut på tur, for eksempel med gnagsårplaster, plasterteip, sportsteip, tensoplast eller lignende.
 

Underveis på turen bør du ta av deg både sko og sokker med jevne mellomrom, samtidig bør du også ta sålene ut av skoene sånn at du får tørket litt fuktighet. Gjerne ti minutter hver time. Fuktighet øker friksjonen og sjansen for å få gnagsår. Ved å jevnlig tørke og lufte beina vil fuktigheten og friksjonen reduseres. Disse jevnlige pausene vil også gi deg mulighet til å teipe huden hvis du kjenner ubehag. 

Behandle

Hvis du kjenner at det har begynt å gnage en plass bør du behandle det så fort som mulig for å unngå at det blir værre. Små blemmer og sår hud som det ikke har gått hull på, kan du behandle ved å ta på gnagsårplaster eller spotsteip, på samme måte som du forebygger gnagsår. Ikke stikk hull på blemmer, så lenge huden er hel beskytter de området og hindrer bakterier å komme inn i såret. 

Åpne sår bør du holde rene og tørre. Hvis det er mulig, kan du prøve å bytte sko. Prøv å unngå mer press på området i størst mulig grad. Det kan du for eksempel gjøre ved å bygge opp flere lag med sportsteip rundt såret før du legger et plaster eller en bandasje over, og avslutte med et lag sportsteip til slutt. 

SLIK GJØR DU

  1. Press tommelen mot huden og gni hardt frem og tilbake på punktet.
  2. Kjenner du at det blir ubehagelig? Ser du at huden blir rød? 
  3. Kan dere tenke dere hva som hadde skjedd om dere hadde gnidd sånn i flere timer?
  4. Sett en bit med plasterteip på huden og prøv igjen.
  5. Er det like ubehagelig nå? Blir huden rød?
     

Det samme skjer når en sko gnager på huden på foten. Ofte er vi ute på tur i flere timer om gangen, og selv en liten bevegelse kan gjøre vondt over tid. Plaster mellom huden og skoen reduserer presset på huden og gjør at det gjør mindre vondt.
 

UTSTYR

  • Plasterteip