Klatreutstyr

Når man klatrer er det viktig å ha riktig utstyr. Det kreves litt ulik mengde utstyr alt etter om du skal klatre innendørs eller utendørs. 

Til klatring innendørs trenger du: 

  • Klatresele 
  • Klatresko
  • Karabiner
  • Taubrems
  • Kalkpose og kalk

Til klatring utendørs trenger du i tillegg:

  • Klatretau
  • Slyngesett/Slynger
  • Skrukarabinere (om du skal lage toppanker)
  • Klatrehjelm

Klatring innendørs

Ved innendørsklatring er det vanlig at klatrehallene leier ut klatreutstyr sånn at du ikke trenger å kjøpe eget klatreutstyr. Det er fint hvis du vil prøve ut sporten eller bare klatrer av og til. 

Klatresko trenger du til alle typer klatring, men det er det eneste du trenger for å drive med den enkleste formen for klatring: Buldring. Skal du buldre utendørs kan det også være lurt å ta med en bærbar crashpad. I klatrehaller er det ofte "tjukkaser" under buldreveggene som fallsikring, fra før. Du kan bruke de samme klatreskoene både innendørs og utendørs. 

Illustrasjon av en klatresele.
Når du skal drive med "oppoverklatring" er det viktig med klatresele. Selen skal sitte godt rundt hofta. Du skal ikke kunne skli ut av selen selv om du skulle havne opp-ned.

Illustrasjon av en taubrems
For å kunne sikre andre klatrere er det også nødvendig med en taubrems. Det er viktig å passe på at den passer til tauet du bruker til sikring. 

Illustrasjon av en karabinkrok
Den vanligste typen karabinkroker er skrukarabiner. På grunn av skrulåsen vil de ikke kunne åpne seg ved et uhell. 

Kalk kan være kjekt å ha for å få litt bedre grep med hendene, spesielt om du blir svett i håndflatene, men det er ikke nødvendig så lenge du er nybegynner. Innendørs er det mange klatrehaller som har forbud mot bruk av løskalk, men det er lov med kalkball eller flytende kalk fordi de støver mindre. Bruker du løskalk (utendørs) eller kalkball trenger du også en kalkpose til å oppbevare kalken i. 

Klatring utendørs

Klatring utendørs er litt mer omfattende enn klatring innendørs, det kan du lese mer om her. For å klatre utendørs trenger du både mer utstyr og mer erfaring. Klatring på naturlige fester vil normalt ikke være en aktivitet som tilbys i speideren fordi det krever mye erfaring og kompetanse. Det som går an er å klatre i vegger med bolter, det vil si å klatre på led.

Når du klatrer ute trenger du, i tillegg til klatresele, klatresko, karabinkroker og kalk et heltau. For nybegynnere bør tauet være 9,5-10,5 mm tykt og minst dobbelt så langt som klatreruta. Den vanligste taulengden er 60 meter, som holder til klatreruter på opptil 30 meter. Det er helt avgjørende at du bruker et tau som er tiltenk klatring. Andre tau er ikke laget for å tåle kreftene det blir utsatt for når det tar imot fall.

Illustrasjon av et klatretau

Illustrasjon av en klatrehjelm

 

Du trenger også en klatrehjelm! Den skal både beskytte hodet mot fall og dunk, og steiner som kan falle ned fra klatreveggen. 

Skal du klatre på led ute vil du også trenge slynger til å feste i boltene i fjellet. På de fleste rutene holder det med 10-12 slynger.