SLIK GJØR DU

Forklaringstekst/introtekst (hvis nødvendig)

  1. Få tillatelse av grunneier til å tappe lønnesevje fra et tre.
  2. Bor hull i treet.
  3. Sett i en tappeplugg med hull.
  4. Sett en flaske på pluggen og tapp 2-3 liter lønnesevje. 
  5. Kok lønnesevjen sakte inn. Det må ikke koke med bobler, men bare bevege seg litt i vanet.
  6. Lønnesirupen er ferdig når det er en brunlig, litt tyktflytende væske. Innkoking av 4 liter tar mange timer. 
  7. Mot slutten må du passe godt på, det blir fort fast sukker på slutten. 

NB: Hullet i pluggen bør være lavt nede. Du må prøve deg fram for å få effektiv tapping

Foto: Atle Aas

UTSTYR

  • Bor
  • Tappeplugg
  • Flaske
  • Noe til å binde flaska opp til tappeluggen med
  • Gryte
  • Kokeplate