Det finnes nærmest ubegrenset med muligheter for ulik turer. Det viktigste er å planlegge godt og pakke riktig type utstyr. Forskjellige turer krever ulik mengde planlegging og forkskjellig utstyr. Velg det som passer best for dere!

Hvis dere vil utfordre egne grenser kan det være en god ide om første dagen og natten på en helgetur er krevende, men at andre delen av turen er mer avslappende. For eksempel kan dere gå på fjelltur, sove første natten i telt og komme frem til en hytte på dag to.

Gåtur
Kanskje den enkleste formen for tur. Krever lite utstyr, men er likevel en flott måte å oppleve naturen på. Pass på at ruten er slik at alle klarer å gå den. Varierer vanskelighetsgrad med å legge turen til veier, stier eller ved å følge kompasskurs tvers gjennom skogen. 

Tur i nærområdet
Det er gjerne mye spennende dere kan oppleve i nærheten av speiderlokalet. Hvis det er kort til skogen kan dere gå dit, men det kan være like spennende å gå i bebygget område. Kanskje noen har en hage der dere kan overnatte? Eller finnes det en park i nærheten? Husk at dere må spørre grunneier om lov til å overnatte i innmark. Legg opp en rute som går på kryss og tvers i nærområdet og dere vil helt sikkert oppdage ting dere ikke har lagt merke til før.

Kanotur
Kanotur kan være en flott naturopplevelse! Dere kan padle over et vann, overnatte på andre bredden og padle tilbake dagen etterpå, eller dere kan padle nedover stryk. Det kan være ekstra spennende, men krever at dere har noen som kan kjøre og hente dere og kanoene. Planlegg turen godt, sjekk vannstand og værmelding.

Sykkeltur
Med sykkel kommer dere en god del lengre enn ved å gå. Men det kan være tungt, særlig hvis det er mye oppover på ruten deres. Legg gjerne inn stopp underveis. Kanskje kan dere starte på et høyere punkt enn der dere slutter. Det er mest behagelig å pakke i sykkelbager som festes på bagasjebrettet, men det går fint å sykle med sekk også. Gå over syklene før dere drar og ha med lappesaker og sykkelpumpe. Det er lurt å legge ruten hovedsakelig til grus- eller traktorveier, særlig hvis dere er mange eller ikke alle er erfarne skogssyklere.

Skitur
På ski kommer man også en god del lenger enn ved å gå på bena. Overnatting ute om vinteren krever en del utstyr, noe som gir tunge sekker. Pass på at ikke ruten blir for lang. Det er også mulig å legge turen til en hytte, da blir det mindre utstyr å bære på. 

Gourmettur
Her er ikke målet å komme lengst mulig, men å spise best mulig. Med litt planlegging kan dere spise skikkelige herremåltider ute i naturen. Legg gjerne turen til høsten når dere kan plukke nøtter, bær eller sopp. Hva med helgrillet lam eller laks? Eller nystekt brød med smør og nyrørte jordbær til frokost? Sjokoladekake med bringebær eller blåbærdessert kan gi en fantastisk avslutning på dagen. Bare fantasien setter grenser for hva dere kan lage av mat på tur. Hvis dere sikter på å plukke viktige deler av måltidet ute er det lurt å ta en runde før dere drar og sjekke at det finnes bær eller sopp på stedet dere skal.

Uværstur
Noen ganger kan man ha uværet som mål. Kle dere så dere holder dere tørre og varme, og dra på utflukt til et sted der det rusker som verst, for eksempel ute i havgapet. Se hvordan naturen reagerer på været og hvordan det kjennes i egen kropp. Husk at det er ingen skam å snu hvis været blir for ille.

Fjelltur
I fjellet finner vi høye fjelltopper, store vidder, elver og vann, vide daler, kalde breer og idylliske setervoller. Mulighetene er mange for et aktivt friluftsliv. I høyfjellet er været skiftende. Vinden tar godt, og det kan fort bli kaldt selv midt på sommeren. Vær forberedt på surt vær når dere går i fjellet og pass på at at dere har med nok klær.

Topptur
En fjelltopp er et fristende turmål. Bare det å komme opp i høyden, nyte utsikten og være tilfreds med å ha klart det, er verdt turen. Finn en fin topp med god utsikt i nærområdet. Kanskje dere klarer å bestige kommunens høyeste topp? På toppen kan dere peke ut steder i terrenget og se om dere finner dem på kartet. 

Overlevelsestur
Dra på tur med kun det aller mest nødvendige: Kniven din, de klærne du står og går i, fyrstikker og kanskje litt tau eller fiskesnøre. En kopp i beltet er også lurt. Målet med en slik tur er å klare seg med det naturen har å by på, som om dere var skipbrudne på en øde øy uten noe som helst av hjelpemidler. Dere kan lage en gapahuk til overnattingsplass og sanke bær, nøtter og røtter. Maten kan tilberedes på bål, ved sanker dere i
skogen.

Strandtur
Mange steder i Norge er det fint å ferdes langs kysten. I strandsonen er det som regel enkelt å finne et trygt sted å tenne bål og rekved er lett tilgjengelig. Det blåser gjerne langs kysten, men som oftest kan dere finne le mellom svabergene. Kanskje kan dere fiske kveldens middag?

Grottetur
Grottetur krever mye planlegging og egner seg best for eldre speidere. I en grotte kan du opplve en helt ny verden med fantastiske steinformasjoner og farger, dryppstein og smale ganger som du må åle deg gjennom. I Norge finnes det over 600 grotter med lengde på over 100 meter. Nesten alle ligger i Nord-Trøndelag, Nordland og Troms. Den lengste er hele 17 kilometer!

I enkelte grotter kan du rusle rundt med hendene i lomma, mens andre krever klatreutstyr og solid erfaring. Vil dere på en slik tur, må dere ha med voksen leder. Dere må dessuten ha med hjelm og hodelykt. I grotter drypper det ofte fra vegger og tak, og det kan være mye sand og leire. Kle dere derfor godt.

Brevandring
Å gå tur på bre er en opplevelse av de sjeldne! Men bretur krever også mye planlegging og egner seg best for eldre speidere. I blåisen kan du oppleve istårn, huler og blå vegger av is som er flere tusen år gamle. Skal du gå i blåis trenger du en del utstyr, blant annet stegjern, isøks, tau, klatresele og hjelm. I tillegg må turen ledes av en som er brefører. Man må være fylt 13 år for å få være med på brevandring.

Flere turer
Det finnes utallige typer turer dere kan dra på! Flåtetur nedover en elv. Tur med dressin på en nedlagt toglinje. Tur om natten. Tur med tema: romvesentur, barbeinttur eller juletur. Dyretittertur. Tur med foreldre og søsken. Kultur langs en sti med kulturminner. Mulighetene er ubegrenset, det gjelder bare å finne dem.

God tur! 

Foto: Lars Røraas