Tur- og haikeforslag

Det finnes nesten ubegrensede muligheter for hvilke turer dere kan dra på. De fleste turene kan planlegges som dagsturer eller som overnattingsturer. Det viktigste er å planlegge godt og pakke riktig utstyr til den turen dere planlegger å dra på. Forskjellige turer krever ulik mengde planlegging og stiller ulike krav til utstyr og kompetanse. Velg en tur som passser til dere.

Hvis dere vil utfordre egne grenser, kan det være lurt å planlegge en mer krevende del av turen det første døgnet, og så planlegge for en mer avslappet tur andre delen av turen. Et eksempel er å gå på gjelltur og sove første natten i telt, for så å komme frem til en hytte på dag to. 

Gåtur

Gåtur er kanskje den mest grunnleggende formen for tur. Den krever lite utstyr, men er likevel en fin måte å oppleve naturen på. Pass på at ruten dere velger å gå er på et nivå som alle klarer å gjennomføre. Dere kan variere vanskelighetsgraden med hvilket terreng dere går i, lenge på turen, høydemeter og lignende. Gåturer kan være både dagsturer og turer med overnatting.

Tur i nærområdet

Det er ofte mye spennende å oppleve våre egne nærområdet, både i skogen, på fjellet og i bebygget område. Kanskje har noen en hage dere kan overnatte i, eller finnes det en park i nærheten med spennende ting å se på? Kanskje vil dere prøve geocaching eller stolpejakt? Legg opp en rute som går på kryss og tvers i nærområdet og dere vil helt sikker oppdage ting dere ikke har lagt merke til før.
 

Kano- eller kajakktur

Kano- og kajakkturer kan bli fine naturopplevelser, og er noe helt annet enn gåturer. Planlegg turen godt, sjekk vannstand og værmelding. Husk på sikkerhet ved vann når dere skal på kanotur. Dere kan for eksempel padle på dagstur, eller padle over et vann og overnatte på den andre siden, og padle tilbake dagen etterpå.
 

Sykkeltur

Ved å bruke sykkel kan dere bevege dere over større avstander enn når dere er på gåtur, men det kan være tungt å sykle med mye bagasje. Det er mest behagelig å sykle med bagasjen i sykkelbager som festes på bagasjebrettet eller med sykkeltralle, men det går fint å sykle med sekk også. Husk å legge inn gode pauser underveis. Se over syklene før turen og pakk med dere lappesaker og sykkelpumpe. Det er lurt å planlegge å sykle på grus-  eller traktorveier, særlig hvis mange av dere ikke er vant med å sykle på skogsstier.
 

Skitur

Skiturer gir også muligheter til å bevege seg over lenger avstander enn ved gåtur. Tur på snø krever en del mer utstyr enn tur uten snø. Overnattingsturer krever enda mer utstyr og kan gi tunge sekker. Pass på at dere ikke planlegger en for lang tur. Kanskje kan dere gå tur fra hytte til hytte? Da trenger dere ikkke å bære like mye utstyr. Pass på sikkerheten når dere drar på tur om vinteren, det er større fare for forfrysning om vinteren. Sjekk snøskredfaren der dere planlegger å gå.
 

Gourmettur

På gourmettur er ikke målet å gå langt, men å spise best mulig. Med litt planlegging kan dere spise skikkelig gode måltider ute i naturen. Om høsten kan dere finne spiselige planter i naturen. Kanskje vil dere prøve å fiske og lage middag av fisken dere får? Hvis dere planlegger å plukke skaffe viktigde deler av måltidet i naturen, er det lurt å gå i området i forkant sånn at dere vet at ingrediensene finnes der dere skal gå. Hva med å prøve en ny måte å lage mat på, f.eks. med dutch-oven, sjusteinsovn, stormkjøkken, kokegrop eller noe annet. Bare fantasien setter grenser for hva dere kan lage av mat. 
 

Uværstur

Noen ganger kan det være spennende å ha uvær som mål. Dere bør ikke planlegge lange utflukter i dårlig vær, men en tur ut, hvor det ikke er lang tilbake til bilen, hytta eller hjemmet kan gi spennende naturopplevelser. Kle dere sånn at dere holder dere tørre og varme, og dra på utflukt til et sted hvor det er mye uvær, for eksempel ute i havgapet. Se hvordan naturen reagerer på været og hvordan uværet kjennes på egen kropp. Husk å passe på sikkerheten! Det er ingen skam å snu, hvis været blir for ille.

Fjelltur

I fjellet finner vi høyre fjelltopper, store vidder, elver, vann, vide daler, kalde breer og idylliske setervoller. Mulighetene er mange for et aktivt friluftsliv i fjellet. Været i høyfjellet kan være skiftende og vinden tar godt tak. Derfor kan det fort bli kaldt, selv midt på sommeren. Vær forberedt på sur vær når der egår på fjellet, selv om det er sol når dere starter. Pass på at dere har med nok klær og utstyr til å klare dere selv, om det skulle oppstå uforutsette hendelser. 

Topptur

Topptur er ikke helt det samme som fjelltur. Målet for en topptur er å komme seg opp i høyden, gjerne på den topp, sånn at dere kan nyte utsikten. Velg ut en fin topp med god utsikt, enten i nærområdet eller litt lenger unnda. Kanskje vil dere bestige kommunens høyreste topp? På toppen kan dere peke ut steder i terrenget og se om dere finner dem på kartet. 
 

Strandtur

Det finnes mange steder i Norge hvor det er fint å gå langs kysten. I strandsonen er det som regel enkelt å finne et trygt sted å tenne mål, og rekved er ofte tilgjengelig. Det blåser gjerne en del langs kysten, men som oftes er det mulig å finne le mellom svabergene. Kanskje kan dere ta dere et bad i sjøen eller fiske kveldens middag?
 

Brevandring

Å gå på en isbre er en opplevelse  i seg selv. En bretur krever mye planlegging og egner seg best for eldre speidere. I blåisen kan dere oppleve istårn, huler og blå vegger av is som er flere tusen år gamle. Det trengs en del utstyr for å gå på brevandring, blant annet stegjern, isøks, tau, klatresele og hjelm. I tillegg må dere ha med en bredfører og ha fylt 13 år for å gå på brevandring.
 

Overlevelsestur

På overlevelsestur skal dere bare ha med det aller mest nødvendige som klærne dere står og går i, fyrstikker, kniv og kanskje litt tau eller fiskesnøre. En kopp i beltet er også lurt. Målet med en slik tur er å klare seg et døgn med det naturen har å by på som om dere var strandet på en øde øy uten hjelpemidler. Pass på at dere kan komme dere inn, om det skulle bli behov for det. 

Grottetur

Grotteturer krever mye planlegging og egner seg best for eldre speidere. Det er mye spennende å se på i grotter. I Norge finnes det over 600 grotter som er lenger enn 100 meter. I noen grotter kan dere gå vanlig, mens andre grotter krever klatreutstyr og solid erfaring. På grottetur må dere ha med en voksen leder, hjelm og hodelykt. Det drypper ofte fra vegger og tak, og det kan være mye sand og leire. Pass på å kle dere godt.

Andre turer

Det finnes uttallige typer turer dere kan dra på. Her har vi bare nevnt noen av dem. Andre turer dere kan utforske er rafting, dresinsykling på en nedlagt toglinje, tur om natten uten hodelykt, tematur, dyretittetur, tur med foreldre og søsken, kultur-tur langs en sti med kulturminner. Det er bare fantasien som setter grenser. God tur!
 

Toppbilde: Lars Røraas