Snitt av en hvit tulipan. Bland vann og mye konditorfarge i vasen. Det er viktig at det er skikkelig farge på vannet, ellers virker ikke trikset.

Etter noen timer i vasen har tulipanen fått striper i samme farge som konditorfargen. Hva har skjedd?

Planter suger opp vann med røttene, dette fraktes til hele planten gjennom små rør. Når vi skjærer av en tulipan suger den opp vann gjennom de avkuttete rørene og dette fraktes rundt i blomsten. Rørene har ingen egen farge, men med nok konditorfarge i vannet vil fargen suges opp sammen med vannet og spres til alle rørene i blomsten. Derfor vil det dukke opp fargete striper der hvor rørene går.

For å gjøre blomsten ekstra spennende kan du prøve å skjære stilken i to på langs og sette hver del i hver sin vase med hver sin farge. Blomsten vil da få to forskjellige farger!

Denne aktiviteten illustrerer også fint hvor påvirket blomster blir av vannet de drikker. Det forteller oss noe om vannets kretsløp og hvordan vannet transporteres gjennom planten. Vann er grunnlag for alt liv. Ikke bare for blomster, men oss mennesker. Som blomsten, kan vi også bli påvirket av vannet vi drikker. Vi skifter ikke farge, men hvis vannet er skittent, kan vi bli syke. Selv om rent vann faktisk er en menneskerett, lever ikke alle mennesker med rent vann i dag. (Kilde: Miljøagentene)

UTSTYR

  • Hvit tulipan - helst en knopp
  • Konditorfarge (du kan også bruke blekk)
  • Liten vase