Sikker bruk av øks og sag

Både øks og sag er nyttige redskaper når vi driver med friluftsliv. Det er viktig å vite hvordan vi bruker dem riktig både for å ta vare på verktøyene, og for å unngå skader. 

Huskeregler

  • Sjekk at utstyret er i orden før dere bruker det.
  • Hold hender, armer og bein langt borte fra egg og blad.
  • Ta på slire og legg utstyret tilbake på plass etter bruk. 
  • Gjennomfør nødvendig vedlikehold.
     

Bruk av øks

Det er lettere å skade seg på utstyr som ikke er i orden. Sjekk at øksehodet sitter skikkelig fast i skaftet før dere setter igang med å hogge. Det er luft å slipe eggen hvis den er sløv.

Hvis dere har mulighet til det, er det lurt å velge en øks som er tilpasset styrken og størreksen deres. Husk å holde øksa med begge hender, stå på et godt og stødig underlag når dere hugger. Helst ikke på stein eller fjell, hvis dere da treffer bakken med øksa vil øksa få stygge hakk og bli dårligere.

Når dere skal bruke øks, er det viktig å stå med bena godt fra hverandre, på hver side av kubben eller stokken dere skal hogge. Hvis dere bommer på kubben, øksa sklir, eller noe annet skulle skje, er sjansen for at dere treffer dere selv mindre. 

Når dere er ferdige er det lurt å tre slira eller eggbekytteren på hodet til øksa for å beskytte eggen. Legg øksa på plass etter bruk. 
 

Bruk av sag

Sjekk at sagbladet sitter godt fast i saga før dere starter. Hvis sagbladet har blitt sløvtt og rustent, er det ofte lurt å bytte det ut.

Saga er ofte mer forutsigbar, men det betyr ikke at vi ikke kan skade oss på den. Hold i skaftet, så langt unna sagbladet som mulig.

Bruk rolige bevegelser når dere sager, og la saga gjøre jobben. Hvis dere må holde i veden mens dere sager er det viktig at dere holder et godt stykke unna sagen sånn at dere ikke treffer dere selv eller andre som holder, med sagbladet om sagen glipper sporet sitt. 

Hvis dere er to som sager sammen, er det enklest om dere trekker i sagen i stedet for å skyve. Når dere er ferdige, er det lurt å sette på en slire for å beskytte sagbladet. Legg sagen på plass etter bruk.
 

Øks

Øksa består av et skaft og et hode. Hodet er delt inn i hammer og egg. I tillegg følger det med en eggbeskytter til de aller fleste øksene. Den skal beskytte eggen når øksa ikke er i bruk. 

Sag

En tursag består av et skaft og en klinge. En buesag består av bøyle og blad. En buesag kan brukes av to personer, selv om den bare har tilpasset håndtak i den ene enden. Det finnes 

Toppbilde: Svein Olav Ekvik