Røykovn for matlaging
Her finner du hvordan du kan lage en røykovn av to blomsterpotter og en spritbrenner
- Vandrere (10-15 år),
- Rovere (16-25 år)
- Mellom (30-90 min)
- Friluftsliv,
- Mat,
- Kreativ
BESKRIVELSE AV AKTIVITETEN
På denne siden finner du beskrivelse av hvordan du kan gjennomføre aktivteten.
SLIK GJØR DU
- Bor tre hull i bunnen av den ene potten for ekstra ventilasjon, og ett hull på siden av den andre potten, til å stikke steketermometeret inn i.
- Bruk en liten metallbeholder eller klem til en beholder av aluminiumsfolie, den er til å legge tresponet i.
- Bøy til et lite stativ av ståltråden, det skal holde metallbeholderen rett over spritbrenneren.
- Legg de tre stenene på bakken og plasser potten med ekstra hull i bunn oppå. Pass på så potten står støtt.
- Fyll brenneren med sprit og sett den i bunn av urtepotten, tenn på og plasser stativet med tresponen over.
- Plasser risten i potten, eller bruk mer ståltråd til å lage en rist. Legg det som skal røykes oppå risten.
- Vent til tresponet ryker skikkelig og sett den andre potten opp/ned oppå den første. Se illustrasjon for hvordan alt settes sammen inni pottene.
- Stikk termometeret inn i hullet og hold øye med varmen. Det skal ikke være varmere enn 60 grader, temperaturen reguleres med spritbrenneren. Hold ovnen mest mulig igjen slik at røyken holdes inne i ovnen.
- Røyketid avhenger av hva som røykes - pølser i ca 2 timer, laks ca 1 time. Smaken vil avhenge av hvilken type trespon som brukes i ovnen.
UTSTYR
- 2 mellomstore blomsterpotter i keramikk
- 3 steiner til å løfte ovnen opp fra bakken
- En spritbrenner
- Kraftig ståltråd
- Metallbeholder eller aluminiumsfolie - til å legge tresponen i
- Rist, hvis du finner en som passer nedi potten, eller mer ståltråd til å lage en rist
- Steketermometer
- Drill med bor
- Trespon