Fortelling:
"Så mørkt det var blitt." Espen var på vei hjem fra Jon. De hadde spilt data. Espen tenkte på hvor moro de hadde hatt det. Det var blitt sent før han gikk, men mor og far visste jo hvor han var, så de var nok ikke redde for ham.

Det var hus og gatelys langs veien, og Espen syns det var greit å gå selv om det var mørkt. Bare det siste stykket gruet han seg litt for, for der pleide han å ta en snarvei gjennom et skogholt. Han skulle bare forbi noen hus til nå, så gikk det en smal vei til høyre inn i skogfeltet. Men Espen tenkte med seg selv at det ikke kunne være verre å gå der enn andre steder, så etter det siste huset svingte han inn på den smale veien. 

Men du verden så mørkt det var her! Før hadde han sett alt, men her kunne han såvidt skimte veien. Espen angret litt på at han ikke hadde fulgt kjøreveien helt hjem, selv om det hadde blitt dobbelt så langt å gå. Espen skvatt til da en kvist plutselig knakk. Han ble stående og lytte. "Er det noen her?" ropte han forsiktig. Men det eneste han hørte var susing i trærne. Forresten, var det ikke noe som rørte på seg der borte? Nei, det var visst bare en busk som vinden tok tak i. Espen skyndte seg videre. Endelig så han et lys foran seg. Nå visste han at han straks var hjemme. Da Espen så lyset følte han seg straks tryggere.

Samtale:
Har du vært alene i mørket noen gang? Har du opplevd noe som ligner på det Espen opplevde i fortellingen? La speiderne fortelle. Klarer vi å finne veien i mørket på et sted vi ikke har vært før? Hva må vi ha for å finne veien? Lys.

Bibeltekst:
Igjen talte Jesus til folket og sa: "Jeg er verdens lys. Den som følger meg, skal ikke vandre i mørket, men ha livets lys." Joh 8,12.

Bibelteksten gjengitt med tillatelse. Bibel 2011 © Bibelselskapet

Samtale:
Hva sier Jesus at han er? Verdens lys, livets lys. Espen var redd for mørket, men ble trygg da han så lyset fra huset. Hvorfor er vi ofte redd for mørket? Vi vet ikke hva som er rundt oss i mørket. 
Vi mennesker kjenner ikke alltid den veien vi skal gå i livet. Jesus kan vise oss veien. det er det han mener når han sier han er verdens lys.

Hvis dere har god tid kan dere gjerne starte andakten med å leke fyrtårn. Bruk leken til å illustrere at Jesus er et fyrtårn som hjelper oss å finne riktig vei.