Les speiderloven for speiderne. Spør gjerne om noen husker noen paragrafer før du leser.

Del speiderne i grupper, gi hver gruppe én paragraf de skal dramatisere. Speiderne kan gjerne finne på noe selv. Under finner du noen tips til hvordan de kan gjøre det hvis de trenger hjelp med å komme i gang.

Når gruppene har øvd viser de for hverandre. De speiderne som ser på kan gjette hvilken paragraf som blir dramatisert.

Paragraf 1: En speider er åpen for Gud
Speiderne sitter i ring og hører på en speiderleder som skal holde andakt. To speidere bråker og tuller med hverandre. De andre speiderne hysjer på dem og sier de vil høre hva speiderlederen skal fortelle om.
Avslutt med at en speider sier: Å være åpen for Gud betyr at man vil høre og lære om Gud.

Paragraf 2: En speider er en god venn
Én speider sitter alene for seg selv, resten leker en lek sammen, for eksempel "har'n". En av speiderne som er med på leken oppdager den som sitter alene og tar den med på leken. 
Avslutt med at en speider sier: En god venn passer på at alle har noen å være sammen med.

Paragraf 3: En speider kjenner og tar vare på naturen
Speiderne er på tur i skogen. De spiser, noe som resulterer i en del søppel rundt omkring. Når de skal gå hjem rydder de sammen alt søppelet og tar det med seg.
Avslutt med at en speider sier: Det er bare to ting du skal legge igjen på leirplassen. Det første er ingenting, det andre er en takk. (Sitat av Baden-Powell)

Paragraf 4: En speider er til å stole på
Speiderne er i butikken og handler. Når de er kommet ut av butikken oppdager de at de har fått igjen 100 kroner for mye. De snur, går inn i butikken igjen og sier fra. 
Avslutt med at en speider sier: Å være til å stole er å være ærlig og forsøke å gjøre det som er rett, selv om det kan være fristende å gjøre noe annet.

Paragraf 5: En speider er nøysom
Speiderne snakker om en bursdag de skal i. Én speider sier at hun/han vil kjøpe ny genser til selskapet. En annen sier: Kan du ikke bruke den blå du har, den er så fin. Speideren ender opp med å gå i bursdagen i den blå genseren, og har det veldig moro i selskapet.
Avsluttes med at en speider sier: Å være nøysom betyr at man klarer seg og er fornøyd med det man har.

Paragraf 6: En speider arbeider for fred
Noen speidere krangler. Noen sier at en speider har dyttet en annen, noen sier at det ikke er sant. En speider kommer og stopper krangelen. Denne ber én og én fortelle hva som skjedde. Det viser seg at den som blir beskyldt for å dytte holdt på å snuble og forsøkte å ta seg for. Speiderne blir venner igjen.
Avsluttes med at en speider sier: For å skape fred må vi lære å snakke sammen og øve oss på å høre alle sider av en sak.

Paragraf 7: En speider tar ansvar og viser vei
Én speider blir plukket på og ertet av én annen speider. Flere speidere er der og får med seg opptrinnet. Det er tydelig at de ikke egentlig liker det som skjer, men ingen sier eller gjør noe. Én speider går bort til den som erter og sier høyt og tydelig: Det er ikke greit det du gjør nå! De som stod passive og så på er nå enige med den som sa i fra, og alle går sammen vekk fra den som ertet.
Avsluttes med at en speider sier: Å ta ansvar og vise vei betyr å gjøre det som er riktig selv om det kan være skummelt eller ubehagelig.