Koke mat i høykasse
Høykasse egner seg godt for mat som skal kokes en stund og som ikke må svi seg.
- Vandrere
- Rovere
- Lang (90-180 min)
- Friluftsliv,
- Mat
Når man bruker store kjeler på bål kan det være fort gjort å svi maten. Hvis du har litt god tid kan du unngå dette ved å bruke en høykasse. Det egner seg godt for mat som skal kokes en stund og som ikke må svi seg, for eksempel grøt eller poteter.
- Grav en grop i jorden, litt dypere og større en kjelen du bruker.
- Legg høy eller aviser i bunn og langs kanten av gropen.
- Kok opp maten på vanlig måte og sett kjelen raskt ned i hullet. Kjelen bør ha et tett lokk på.
- Legg aviser eller høy over kjelen.
- Luften i høyet eller avisene holder varmen inne i kjelen, og gjør at maten fortsetter å tilberedes nede i gropen.
- Maten skal stå i høykassen dobbelt så lenge som vanlig koketid.
Foto: Håkon Kristoffersen

UTSTYR
- Stor kjele med lokk
- Spade
- Høy eller aviser
- Bål