Krav til aktivitetsmerket Jeg er bered for oppdagere oppdagere finner du her.
Jeg er beredt for stifinnere finner du her.

På denne siden finner dere forslag til aktiviteter og hvordan dere kan gjennomføre disse på et møte.

De tre første møtene er tre ferdig planlagte oppstartsmøter som gruppene kan gjennomføre i starten av høstsemestret hvert år. I aktivitetsbanken finnes møteforslagene på oppstartsmøtene lek, bål og natursti. Møtene kan gjennomføres i valgfri rekkefølge.

Til oppstartsmøtene hører elleve kort som skal deles ut til speiderne. Fem av dem er grunnkort som kan deles ut på det første møtet, uavhengig av hvilket møte som blir gjennomført. De resterende kortene er laget spesifikt til møtene sånn at speiderne får med noe hjem som minner dem på hva de har gjort og lært på møtet. Hvert møte har to kort som hører til emnet og som deles ut på avslutningen av speidermøtet.

Alle kortene finner du her og mer informasjon om hele konseptet finner du her.

Hvis dere også lærer om forbundsmerket på dette, eller et av de andre oppstartsmøtene, vil dere i løpet av de tre første møtene ha tatt aktivitetsmerket  for stifinnere eller  for oppdagere.

ÅPNING

Hilse alle velkomne på møtet og ta et navneopprop.

ANDAKT

Andakt opdagere: Velsignelsen 4. Mosebok 6, 22-27
Denne andakten er hentet fra andaktsboka for oppdagere og stifinnere side 14.
Andakt stifinnere: Forbundsmerket

AKTIVITET 1 - SIKKERHET

Skriv ut reglene for bålplass. Snakk om hva det er viktig å tenke på når dere tenner bål, hva man skal og hva men ikke skal gjøre.
Speiderne skal vurdere risiko knyttet til båltenning.

AKTIVITET 2 - TENNE BÅL

Utstyr: Fyrstikker og det du ellers trenger for å tenne bål.

Hvis dere har mulighet til det så er det fint om speiderne kan være med å samle ved i skogen.
På det ene oransje kortet er det tegnet inn en tynn kvist og en tykk kvist. Det er også illustrert en "dobbelneve". Be halvparten av gruppen om å samle tynne kvister og halvparten av gruppen litt tjukkere kvister. Hver speider kan prøve å samle en dobbelneve med ved.  Etter at alle har hjulpet til med å samle "ved" til bålet tenner lederen bålet.
Lek mens dere venter på at bålet skal få fine glør.
Dere kan også vurdere om det er lurt å ha andakten her istedet for i starten av møtet.
Eller dere kan gjennomføre aktivitet 2

AKTIVITET 2 - FORBUNDSKJENNSKAP

Dere kan fargelegge forbundsmerket eller laget et Postløp med lov, løfte og speiderhilsen.

AKTIVITET 3 - MAT

Utstyr: Det du trenger til den maten dere skal lage, ekstra kniver, plaster

Pinnebrød (egner seg kanskje best for stifinnere)

• 2 kopper mel
  • 1 ts bakepulver eller litt gjær
  • Litt salt
  • Vann

Bland ingrediensene og spe med vann eller melk til du får en passe fast deig. Den skal ikke være klissete. Rull deigen til en tynn pølse og tvinn den rundt en pinne. Jo tynnere pølsa er, jo jevnere stekt blir pinnebrødet. Snu pinnen over glørne slik at brødet blir jevnt stekt.
Tenk over om noen kan ha glutenalergi. Dere kan kjøpe glutenfri pizzadeig som bare skal tilsettes vann.

Sjokladebanan
Skjær et snitt på langs av en uskrelt banan og stikk inn biter av sjokolade. Skallet presses over. Pakke den inn i folie og legg rett i glørne. Stek i ca. 10 min til sjokoladen har smeltet. Spises med skje.

Grillspidd
Pølsebiter eller små kjøttboller, ostebiter, små tomater, paprikabiter osv
Egner seg godt for oppdagere da det ikke trenger å steke så lenge.
Pølser og eller kjøttboller bør være melke- og glutenfrie.

AVSLUTNING

Speiderbønnen
Vær beredt - alltid beredt
Del ut kortene som hører til dette møte.

Bokmål
Kjære Far i høye himmel,
hør mitt hjertes stille bønn:
Hvor jeg er i verdens vrimmel,
la meg ferdes som din sønn.
La meg leve deg til ære,
hedre Norge, far og mor.
Andre folk til nytte være.
Lyde Speiderlovens ord

Nynorsk
Kjære Far i høge himmel,
høyr mi stille hjartebøn:
kvar eg enn verda vankar,
lat meg bli som sonen Din.
lat meg leva deg til æra,
heidre Noreg, far og mor,
andre folk til hjelp få vera,
og so lyda lova vår.

Kortene som hører til dette møtet

UTSTYR

• Opptenning
  • Fyrstikker
  • Ved
  • Pinnebrøddeig
  • Bananer
  • Sjokolade
  • Rosiner
  • Folie
  • Kortene til utdeling
  • Anndaktsboka
  • Speiderne må ha fått beskjed om å ha med kniv og teskje (til bananen). Lurt å ha med noen ekstra.

Hvis dere skal gjennomføre postløpet

Hvis dere skal fargelegge forbundsmerket