Møteforslag: Primitiv mat
- Oppdagere
- Mellom (30-90 min),
- Lang (90-180 min)
- Friluftsliv,
- Mat,
- Speiderkjennskap
Krav til aktivitetsmerket Primitiv mat finner du her.
ÅPNING
Åpningsseremoni, navneopprop.
ANDAKT
Jesus viser seg for disiplene ved Tiberiassjøen. Johannes 21, 1 - 14.
Fortell at dette skjedde etter at Jesus var stått opp.
Ellers kan historien bare stå for seg selv uten mer forklaring.
AKTIVITET 1 - KNIVREGLER OG BÅLVETT
Snakk om knivregler og forsiktighet ved båltenning.
Hvordan tenner vi et bål?
Tenn bålet.
Utstyr: Fyrstikker, ved, avis eller tennbriketter, vann/bøtte til slukking.
Siden vi skal lage mye mat blir hovedfokuset på dette møtet matlaging og ikke båltenning. Det betyr at bålet må komme fort i gang og at oppdagerne må få mye hjelp. Eventult må en leder tenne bålet.
AKTIVITET 2 - SUPPE
Utstyr: Begge typer: Kjele, kniv, øse, planke eller skjærefjøl, vann (varmt på termos er lurt), bulljongterning
Betasuppe: diverse grønnsaker
Tomatsuppe: tomatbokser, makaroni, pølser
Lage betasuppe eller tomatsuppe.
AKTIVITET 3 - APPELSINMUFFINS
Utstyr: Appelsiner (en halv til hver), muffinsrøre, kniver og skjeer, øse, evnt sjokolade, gryte(r) med lokk.
Dere kan dele oppdagerne i to slik at noen lager suppe og noen dessert.
Eller dere kan starte med desserten når suppen er satt til å koke.
For eksempel appelsinmuffins.
AKTIVITET 4 - PINNEBRØD
Mens maten koser seg på bålet kan dere steke pinnebrød.
AKTIVITET 5 - SPIS OG RYDD OPP
Kos dere med all maten, rydd opp og slukk bålet.
UTSTYR
- Ved
- Fyrstikker
- Opptenning
- Vann til slukking
Betasuppe:
- gryte
- sleiv
- øse
- fyrstikke
- planke/skjærefjøl
- vann - gjerne varmt
- bulljongterninger
- diverse grønnsaker
- pølser
- fyrstikker
Tomatsuppe:
- gryte
- sleiv
- øse
- vann - gjerne varmt
- bulljongterninger
- tomatbokser
- makaroni
- pølser
- fyrstikker
Appelsinmuffins:
- appelsiner, en halv til hver
- kniver og skjeer
- muffinsrøre
- sjokolade
- gryte med lokk
Emner fra Speiderstigen som man jobber med på dette møtet:
- har en oppdager erfart å delta på utemøter til alle årstider, og kan kle seg riktig til alle årstider.
- kan en oppdager tenne et bål med tørr ved og har erfaring med å grille mat på bål.
- kan en oppdager knivreglene og bruke kniv på en forsvarlig måte.
- vet en oppdager at man tar med søppel hjem fra tur.
- kjenner en oppdager reglene for bruk av åpen ild i skog og mark.
- har en oppdager erfart å slukke et bål ved hjelp av vann eller sand.
- har en oppdager erfart å delta i samtaler om risiko knyttet til båltenning og knivbruk.
Bilde: Grethe Ramampiaro