Krav til aktivitetsmerket Primitiv mat finner du her.

ÅPNING

Åpningsseremoni, navneopprop.

ANDAKT

Jesus viser seg for disiplene ved Tiberiassjøen. Johannes 21, 1 - 14.
Fortell at dette skjedde etter at Jesus var stått opp.
Ellers kan historien bare stå for seg selv uten mer forklaring.

AKTIVITET 1 - KNIVREGLER OG BÅLVETT

Snakk om knivregler og forsiktighet ved båltenning.
Hvordan tenner vi et bål?
Tenn bålet.

Utstyr: Fyrstikker, ved, avis eller tennbriketter, vann/bøtte til slukking.
Siden vi skal lage mye mat blir hovedfokuset på dette møtet matlaging og ikke båltenning. Det betyr at bålet må komme fort i gang og at oppdagerne må få mye hjelp. Eventult må en leder tenne bålet.

AKTIVITET 2 - SUPPE

Utstyr: Begge typer: Kjele, kniv, øse, planke eller skjærefjøl, vann (varmt på termos er lurt), bulljongterning
Betasuppe: diverse grønnsaker 
Tomatsuppe: tomatbokser, makaroni, pølser

Lage betasuppe eller tomatsuppe.

AKTIVITET 3 - APPELSINMUFFINS

Utstyr: Appelsiner (en halv til hver), muffinsrøre, kniver og skjeer, øse, evnt sjokolade, gryte(r) med lokk.
Dere kan dele oppdagerne i to slik at noen lager suppe og noen dessert.
Eller dere kan starte med desserten når suppen er satt til å koke.
For eksempel appelsinmuffins.

AKTIVITET 4 - PINNEBRØD

Mens maten koser seg på bålet kan dere steke pinnebrød.

AKTIVITET 5 - SPIS OG RYDD OPP

Kos dere med all maten, rydd opp og slukk bålet.

 

UTSTYR

  • Ved
  • Fyrstikker
  • Opptenning
  • Vann til slukking

Betasuppe:

  • gryte
  • sleiv
  • øse
  • fyrstikke
  • planke/skjærefjøl
  • vann - gjerne varmt
  • bulljongterninger
  • diverse grønnsaker
  • pølser
  • fyrstikker

Tomatsuppe:

  • gryte
  • sleiv
  • øse
  • vann - gjerne varmt
  • bulljongterninger
  • tomatbokser
  • makaroni
  • pølser
  • fyrstikker

Appelsinmuffins:

  • appelsiner, en halv til hver
  • kniver og skjeer
  • muffinsrøre
  • sjokolade
  • gryte med lokk

Emner fra Speiderstigen som man jobber med på dette møtet:

  • har en oppdager erfart å delta på utemøter til alle årstider, og kan kle seg riktig til alle årstider.
  • kan en oppdager tenne et bål med tørr ved og har erfaring med å grille mat på bål.
  • kan en oppdager knivreglene og bruke kniv på en forsvarlig måte.
  • vet en oppdager at man tar med søppel hjem fra tur.
  • kjenner en oppdager reglene for bruk av åpen ild i skog og mark.
  • har en oppdager erfart å slukke et bål ved hjelp av vann eller sand.
  • har en oppdager erfart å delta i samtaler om risiko knyttet til båltenning og knivbruk.

Bilde: Grethe Ramampiaro