Hva er en allergi? 

Når bakterier og virus som kan gjøre oss syke, kommer inn i kroppen vår, lager immunsystemet vårt antistoffer mot dem. Noen ganger reagerer kroppen på ting som egentlig ikke kan gjøre oss syke, og lager antistoffer mot dem, og det kalles en allergisk reaksjon. De tingene som gjør at vi kan få en allergisk reaksjon blir ofte kalt allergener. Et vanlig allergen er pollen.

Allergiske reaksjoner kan være veldig forskjellige fra person til person. Noen ganger kan allergiske reaksjoner være økt produksjon av slim i nese, rennende øyne, og at luftrøret trekker seg sammen sånn at det blir vanskelig å puste, eller rødhet og hevelse i huden. 

Noen kan få så alvorlige allergiske reaksjoner at det er fare for liv hvis de ikke får behandling. Hvis du tror det holder på å skje, må du ringe 113. 
 

 

Hvordan behandle allergier

Den beste behandlingen mot allergi er å unngå det du er allergisk mot. Hvis det er vanskelig eller umulig å unngå, kan du i en del tilfeller bruke medisiner. Medisinene vil ikke fjerne allergien, men den vil redusere plagene allergien kan gi sånn at du ikke merker at du er allergisk. Noen tar medisiner hele tiden, mens andre har medisiner de kan ta hvis de blir utsatt for det de er allergiske mot. 

Vanlige allergier

  • matallergier: gluten, skalldyr, egg, nøtter, melk og fisk
  • luftveisallergier: pollen, husstøvmidd og pelsdyr
  • hudallergier: metaller og kjemikalier som finnes i for eksempel hudkremer og parfyme 
     

Astma

Astma er en sykdom i luftveiene, og er en reaksjon på ulike partikler i lufta, som støvmidd, pollen, dyrehår, tobakksrøyk, luftforurensning. Kulde, trening og sykdom som gir luftveissymptomer, for eksempel forkjølelse, kan også gi reaksjoner.

Når noen får et astmaanfall kan det bli ganske vanskelig å puste, de kan begynne å hoste, få tung pust og en piping i brystet. Det skjer på grunn av en betennelse som gjør at det blir en opphopning av slim i luftveiene og at luftveiene trekker seg sammen. 

Det første du kan gjøre for å hjelpe noen med astmaanfall, er å roe ned personen og hjelpe dem med å finne inhalatoren sin, hvis de har det. Det er lurt at personen sidder litt fremoverbøyd. Ved alvorlige anfall bør du ringe 113. Er du usikker, kan de hjelpe deg å vurdere situasjonen.