Hva er flaggutrulling

Flaggutrulling er en enkel form for flaggheis, perfekt om dere ikke har tilgang til flaggstang eller om dere er på tur. 

Under seremonien ruller speiderne ut flagget som det første som skjer hver dag på leir, tur, kurs og andre speiderarrangement. En felles flaggutrulling sikrer at alle speiderne får en felles start på dagen. Ofte er kleskoden på flaggutrulling speiderskjorte og skjerf, men speiderskjerf er nok. 

Etter flaggheis er det en fin mulighet for lederne eller patruljeføreren å si et ord for dagen og gi viktig informasjon som alle speiderne må få med seg før dere går videre til neste punkt på programmet. 

Gjennomføre flaggutrulling

Flaggutrullingen starter ved at speiderne stiller seg opp i en hestesko rundt lederen for flagutrullingen og den eller de som skal rulle ut flagget. Den eller de som skal rulle ut flagget holder flaget vannrett opp i lufta. 

Det er vanlig at speiderne synger en flaggsang under heisingen. "Fold deg ut" og "Ja, vi elsker dette landet" er de mest brukte sangene. Under ressurser finner du teksten til "Fold deg ut".

Mens dere synger sangen ruller flaggutrullerne ut flagget så jevnt som mulig og uten at flagget berører bakken. Hvis dere klarer, er det fint å tilpasse det sånn at flagget er ferdig rullert ut samtidig som sangen er ferdig sunget.

Når flagget er helt rullet ut og sangen er ferdig sunget, sier lederen av flaggutrullingen "Speidere, hils flagget", og speiderne svarer ved å hilse flagget med speiderhilsenen. 

Sett flagget i en holder eller lignende sånn at det står oppreist under resten av samlingen eller dagen. Husk å rulle inn flagget til kvelden. Her finner du en oversikt over flaggreglene.
 

Illustrasjon av flaggutrullingsseremoni.

Flaggutrulling på tur

Det kan være fint å gjennomføre en flaggutrulling, selv når dere er på tur. Da kan dere ha med dere et lite bordflagg eller et håndholdt 17.mai-flagg. Det tar ikke så mye plass i sekken og veier heller ikke så mye.