Forebygging

Brennesle brenner fordi den er dekket av små hår som inneholder blandt annet maursyre. Kommer du borti disse vil giften slippes ut og du vil kjenne svie i huden. Brennesle trives godt der det er mye nitrogen i jorden og vokser gjerne i grøftekanter og hogstfelt. Den beste måten å forbygge brenning av brennesle er å lære seg hvordan planten ser ut og å unngå å komme borti den.

File:Brennesle ved gammel låve 2.JPG

Brennmanet brenner fordi tett i tett på brenntrådene til maneten sitter det nesleceller som inneholder gift som sprøytes ut når man kommer nær dem. Mantene bruke denne giften for å lamme fiskelarver og plankton som de spiser. Brennmaneter trives i litt kjølig vann, men holder seg der det finnes mat å  spise. Lær deg hvordan brennmanetene ser ut, følg med når du bader og hold deg unna så unngår du å bli brent.

File:Cyanea capillata no.JPG

Myggestikk  svir og klør fordi myggen sprøyter spytt inn i huden vår den stikker. Dette gjør den for å klare å suge blod. Spyttet inneholder enzymer som huden vår reagerer på ved å svi og klø. For å forebygge å bli stukket av mygg kan man kle på seg klær som dekker huden og bruke insektsmidler som myggen ikke liker som myggspray og mygglys.

Andre insekter kan og stikke eller bite oss og gi oss veldig plagsomme reaksjoner. Som regel blir det hevelse eller kløe på stikkstedet, men får vi mange stikk, kan det være at de almenne symptomene dominerer: kvalme, svimmelhet, hjertebank og pustevansker.

Behandling

Å bli brent eller stukket kan være ubehagelig, men det er ikke farlig og vil gå over av seg selv etter kort tid. Om man synes det er for plagsomt kan både brenning på brennesle, brennmanet og myggestikk behandles på samme måte med smertestillende salve eller krem som man kan kjøpe på apoteket. Det vil også hjelpe å kjøle ned huden med for eksempel kaldt vann. Å gni på stedet som svir vil ikke hjelpe, men kan ved brenning lage mer ubehag ved at man gnir mer av giften ned i huden.

Hvis et insekt har satt igjen en brodd, må denne tas ut.

Praktisk øvelse

Se på bilder av de forskjellige tingene. Snakk med speiderne: Har de brent seg på brennesle eller manet? Har de blitt stukket av mygg? Hvordan var det? Hva gjorde de? 

Hold hånden under kaldt vann. Finn punktet der vannet er så kaldt som mulig men at de fortsatt klarer å holde hånden der. Skru av etter en stund. Hvordan kjennes huden?