Forebygge og behandle - mygg, brennesle, brennmanet
- Oppdagere
- Stifinnere
- Friluftsliv,
- Førstehjelp
Forebygge og behandle - myggstikk, brennesle og brennmanet
Å bli stukket eller brent kan være ubehagelig, men det er valigvis ikke farlig.
Brennesle
Når vi kommer borti brennesle kan det begynne å svi på huden. Det skjer fordi de små hårene som dekker brenneslen inneholder maursyre. Når vi kommer borti hårene slipper brenneslen giften ut og huden begynner å svi. Når vi kommer borti brennesler sier vi ofte at vi brenner oss på brennesle.
Den beste måten å unngå å bli brent på er å vite hvordan brenneslene ser ut og unngå å komme borti dem. Brenneslene trives godt der det er mye nitrogen i jorden. Vi finner den ofte i grøftekanter, i hogstfelt og rundt utedoer.
Brennmanet
På brenntrådene til brennmaneten sitter det tett i tett med nesleceller. Disse inneholder gift som brennmaneten bruker til å lamme maten sin, for eksempel fiskelarver og plankton, før de spiser dem. Giften blir sprøtet ut når vi kommer nær trådene.
Den beste måten å unngå å bli brent av brennmaneter er å vite hvordan de ser ut og holde seg unna. Når du bader i sjøen er det derfor lurt å holde litt ekstra utkikk etter brennmaneter. De vanligste typene er gjennomsiktige og kan være litt vanskelige å få øye på.
Myggstikk og andre insektstikk
Når vi blir stukket av mygg får vi ofte et rundt merke som klør på huden. Myggstikkene klør fordi myggen sprøyter inn spytt i huden når den stikker sånn at det skal være mulig for den å suge blod.
Det er ikke alltid like enkelt å forebygge myggstikk, men noen tiltak er å kle på seg klær som dekker huden og å bruke insektsmidler som for eksempel myggspray og mygglys.
Vi kan også bli stukket eller bitt og få reaksjoner av andre insekter. Som regel vil vi få en hevelse og/eller kløe på huden hvor stikket er.
Noen ganger, dersom vi får mange stikk eller er allergiske kan vi mer alvorlige symptomer som kvalme, feber, svimmelhet, hjertebank og pustevansker.
Du kan ringe legevakten på tlf. 116 117 dersom du trenger råd, eller 113 dersom det er behov for akkutt helsehjelp etter mange stikk eller allergiske reaksjoner.
Behandling
Å bli brent eller stukket kan være ubehagelig, men det er som oftest ikke farlig og vil gå over av seg selv etter kort tid. Dersom stikkene eller der du har blitt brent blir veldig plagsomt kan det behandles med smertestillende salve eller krem som du kan kjøpe på apoteket. Det hjelper også å kjøle ned huden med for eksempel kaldt vann. Å gni på stedet som svir vil ikke hjelpe, og kan ved brenning skape mer ubehag ved at vi gnir mer av giften inn i huden.
Hvis et insekt har satt igjen en brodd, må den tas ut.