Kullosforgiftning

Kullosforgiftning kommer av at du puster inn kullos, også kalt karbonmonoksid. Kullos er luktfritt, usynlig og giftig. Kullos fortrenger oksygenet i blodet. Det gjør at blodet ikke klarer å frakte oksygen rundt i kroppen. Kullosforgiftning kan oppstå hvis det ikke er tilgang på frisk luft, for eksempel i en snøhule, en liten hytte eller et telt hvor det er brukt primus. 

Kullosforgiftning på 1-2-3

  1. Få den skadde ut i frisk luft. Luft ut.
  2. Hvis personen ikke puster selv: start hjerte- og lungeredning, og ring 113. 
  3. Hvis personen er bevisst og puster selv: følg med på om symptomene forsvinner eller endrer seg. Kontakt legevakt på 116 117 hvis tilstanden ikke blir bedre. 
     

Hvordan kjenne igjen kullosforgiftning 

Dersom noen blir kullosforgiftet mens de sover merker de ikke symptomene. De kan i verste fall kan dø før de i det hele tatt merker at de trenger frisk luft. Symptomene på kullosforgiftning er: 

  • Hodepine
  • Tretthet
  • Hjertebank
  • Dunking i tinningene
  • Øresus
  • Kvalme
     

Hvordan utføre førstehjelp ved kullosforgiftning

Hvis noen har pustet inn kullos og har symptomene som er listet opp over, er det svært viktig å få personen ut i frisk luft.

Hvis personen er bevisstløs og ikke puster, må du gi hjerte- og lungeredning. Ring 113 hvis personen ikke puster selv.

Hvis den skadde kvikner til, er ved bevissthet og prater, men likevel har symptomer som kvalme og hodepine i timene etterpå, bør dere kontakte lege. 
 

Utdypende forklaring

En primus avgir kullos når den brenner. Gassen er luktfri, usynlig og giftig. Når du setter en gryte på kokeapparatet øker mengden gass. Derfor må du være veldig oppmerksom når du fyrer med primus i telt eller snøhule. Spritbrennere bør bare brukes utendørs. Bruk av gryter med varmeveksler er aller farligst. Selv om de sparer på brennstoffet, er det sterkt frarådet å bruke slike gryter hvis du skal ha primusen inne i et telt eller en snøhule. 

Pass på at det er god ventilasjon mens du bruker primusen i telt eller snøhule. Du må ha trekk både inn og ut. Åpne alle lukene i teltet eller stikk flere hull i taket på snøhulen med staven. Sørg for gjennomtrekk ved å åpne litt på teltinngangen og la inngangen til snøhulen være åpen. Det er viktig å fortsette luftingen en stund etter at primusen er slukket. 

Hvis du opplever symptomer på kullosforgiftning

Hvis du kjenner deg kvalm, slapp eller søvnig, eller får såre og irriterte øyne mens du fyrer, kan det være et tegn på ufullstendig forbrenning og høyt utslipp av kullos. Høye og flakkende primusflammer med gule kanter er også et dårlig tegn. Vær oppmerksom på at det kan gå fort fra du føler deg litt uvel til du blir bevisstløs. Hvis du opplever kullosforgiftning må du ut i frisk luft! Kom deg ut av teltet eller snøhulen og pass på at du har tilgang på mye frisk luft. 

Om natten er det viktig å passe på frisk luft i for eksempel snøhulen. Nå mange personer sover sammen i en trang hule, kan oksygenet bli brukt opp og det kan oppstå forgiftning. Ha på vekkeklokke og sjekk forholdene i løpet av natten. Sjekk om luftehullene er åpne og lag eventuelt nye eller flere luftehull.