Telt på vinterstid

Fordelen med telt er at det går fort å sette opp og egner seg derfor til turer med flere overnattingssteder. I løpet av en halvtime kan du ha satt opp teltet, kommet deg i soveposen, og kan nyte en kopp varm suppe. Det kan likevel bli kaldt, om du ikke når noen forhåndsregler. 

På nattestid

Om natten er det kaldt i et telt, men har du en god sovepose, er ikke det noe problem. Sett teltet med den ene kortsiden mot vindretningen. Bardunér teltet som om det vil komme storm. Da slipper du å stå opp midt på natta for å feste bardunene på nytt. Dere kan vurdere å lage levegg. Hvis dere lager en levegg bør dere sette den 3-4 meter fra teltet, fordi det samler seg snø rett bak leveggen.

Vær observant ved snøfall om natta. Kommer det mye tung snø, kan det føre til lite luft inne i teltet. Sett på vekkerklokke og børst av snøen med jevne mellomrom.
 

En god sovepose

En god sovepose hjelpe deg med å holde deg god og varm. Pass på at du ikke har for mye klær på i soveposen. Da vil du kunne bli klam og begynne å fryse av fuktigheten. Du vil også ha plass til mindre luft mellom deg og soveposen, noe som kan motvirke effekten av soveposen. 

Hvis du ikke har en sovepose som er egnet for vinteren kan du legge deg med en sovepose inni den andre. Det hjelper også med varmeflaske og fleecepose eller lakenpose nedi soveposen. Hvis soveposen er lang, kan det hjelpe å legge klær nederst i soveposen eller knyte den nederste delen igjen sånn at du slipper å varme opp mye overflødig luft. Du kan også sjekke om BUA i ditt nærområde låner ut soveposer egnet til turen du skal på.

Et litt behageligere teltliv

Kondens kan være litt irriterende i telt om vinteren. Fuktigheten fra pusten legger seg som rim på innsiden av duken i løpet av natta. Jo kaldere det er, jo mer rim blir det. Ha inngangene i innerteltet åpne for å redusere kondensen noe. Legg alle klær i soveposen eller i yttertrekket til soveposen slik at de holder seg tørre. Med en klesbørste kan du børste vekk rim og snø og gjøre teltlivet mer behagelig.

Kald luft synker

Skal dere sove i telt vinterstid bør dere ikke slå opp teltet i en dal eller dump i terrenget eller like ved et vann eller ei elv. Der vil det være ekstra kaldt. Det kan faktisk være 10–15 grader forskjell bare ved å komme seg litt opp av dalen.

Det kan også hjelpe å grave en kuldegrop i ytterteltet. Den kaldeste lufta vil samle seg i kuldegropa, mens den varmere luften stiger opp i teltet. Det gir dere også større plass i ytterteltet. Da kan dere for eksempel laga mat og ordne andre ting på innsiden av ytterduken i le for vinden.